O Cantine Benvenuto (aka Azienda agricola Benvenuto Giovanni Celeste, web), kterou navštívili v rámci natáčení pořadu Manu a Matěj, jsem poprvé slyšel naprosto nadšeně vyprávět Matěje Rupperta. Vinařství zařadilo do sortimentu Kupmeto a já si vína nedávno přechutnal a ověřil si, co na tom vidí :-) Podnik založil Giovanni Benvenuti, který se přestěhoval z Abruzza do Kalábrie (Francavilla Angitola) a ujal vinic po dědečkovi. Na nich pěstují, v ekologickém režimu, hlavně odrůdy Zibibbo, Malvasia, Greco Nero a Magliocco. Je to právě Zibibbo, kterému se věnují nejvíce a vsázejí na něj a zpracovávají jej několika různými způsoby. Dokonce založili sdružení I vignaioli dell’Angitola, která se nakopnutím téhle odrůdy v regionu zabývá. Jinak teda Zibibbo, jedna z nejstarších odrůd vitis vinifera vůbec, je v podstatě Muškát alexandrijský. Odlišené jméno, používané často třeba na Sicílii, vychází z arabského zabīb, rozinka, a odkazuje ke způsobu přípravy sladkých vín ze sušených hroznů. Ale umí z něj být i fascinující vína suchá. A voňavé brandy!
Mare 2022 je směs Zibibbo a Malvasia, z výsadeb okolo 25 let věku, připraveno čistě v nerezu se zráním na jemných kalech. Pěkná, trochu výraznější aromatika, zralejší exotická ovocnost a florální linka, se středně plnou svěží chutí, s minerální linkou a dobrou délkou. Dost sympatická věc. Zibibbo 2022 je jejich hlavní víno, čisté Zibibbo z vinic okolo 25 let věku. Ručně sbírané pomleté hrozny zhruba den macerují, mošt kvasí spontánně v nerezu a tam i zraje na jemných kalech. Poměrně voňavé, intenzivnější, citrusovo-exoticko-florální s minerální linkou. Čisté, suché, šťavnaté, trochu bohatší než Mare s krásnou strukturou chuti, delší, moc příjemné komplexnější charakterní víno. Orange 2022 je opět čisté Zibbibo kvašené spontánně a macerované zhruba 40 dní, lahvované bez aditiv a filtrace. A je to… fajn :-) Plnější, aromatické, pomerančově-florální, lehce svíravé, s dobrou kyselinou. Docela efektní, nekomplikovaná voňavá oranžáda. Terra 2022 je červené z odrůd Magliocco a Greco Nero, fermentace v nerezu, macerace okolo deseti dní, zrání ve francouzských dubových sudech. Výrazná, především červeně ovocná aromatika s kořenitou linkou a trochou vanilko-čokoládových tónů, suché, čisté, středně plné a plnější, s měkčím tříslem a dobrou délkou. Hezky udělané, solidní červené. Ale prostě Mare a čisté (nemacerované) Zibbibo jsou charakternější, zajímavější vína.