Na oslavu výročí svatby jsem otevřel něco z tematického ročníku. Jak narození obou dětí tak svatba jsou minimálně v Champagne roky, ze kterých jsou vína skvělá, takže třikrát do roka dobrá výmluva se oslavně rozšoupnout! Na téma mého roku narození pomlčím, tam nemá smysl kupovat skoro nic, s výjimkou některých slaďochů co zas tolik nevyhledávám, takže ušetřím! :-) Každopádně… Maison Doyard (web, psal jsem o nich třeba tady už docela dávno a pak znovu o různých vínech, loni je i navštívil a chutnal i aktuálně tichá vína ze sudů) z Vertus a jejich Blanc de Blancs Grand Cru 2008 Extra Brut. Čisté Chardonnay, hrozny především z obce Avize, ze 70 %, a dále pak Mesnil, Oger a Cramant. Vše staré keře, 40-50 let. Bez docukření, fermentace a zrání ve starších (4+ použití) dubových sudech téměř rok ale bez malolaktiky, následně v září 2009 na druhotnou do lahve (nižší, buclaté, moc pěkné). Tam si poleželo na kalech až do odstřelu, který probíhá postupně v průběhu i více než roku, v mém případě šlo o 26. září 2018. Takže rok sudy, devět let na kalech v lahvi a dalších přesně pět let zrání po odstřelu. Dozáž jen 3 g/l.
V barvě tmavší, výrazně nazlátlé, s vytrvalým perlením malých bublinek. Složitější, bohatší aromatika, které sluší trošku vyšší teplota a větší sklenice. Nad citrusovo-minerálním základem se převalují vrstvy zralých peckovin, linka toastová, teplé sladké pečivo, perníčky, subtilní oříškový „oxidativní sherry“ nádech. V chuti středně plné, koncentrované, s krásnou živou výraznou kyselinou, šťavnaté, citrusově ovocné, slaně minerální, vyvážené a dlouhé. Klasické, moc pěkné. Navíc stále s prostorem dál zrát do krásy, tohle se hned tak nezlomí. Jo, takový bubliny bych mohl častěji. U Doyarda z ročníku v bílé existuje ještě moc fajn kousek Clos de l'Abbaye z vinice hned za vinařstvím a speciální cuvée Les Lumières, které jsem měl možnost ochutnat a je to fascinující pití, ale cenově pro mne přeci jen trochu mimo i pro speciální příležitost. Tenhle ročník Blanc de Blancs už není moc vidět, prodávají se spíše už novější, ale občas se ještě dá ulovit. Dováží Terroir Champagne aka Miloš Danihelka.