Není to tak dávno, co jsem zde psal o Domaine Armand Gilg (web, zakoupeno u Trejbal Wines) z alsaského Mittelbergheimu, tedy hlavně dvou jejich základních ryzlincích. Teď jsem otevřel Sylvaner Vieilles Vignes 2019, suché čisté sylvánské z keřů 35+ let starých v různých polohách na jílovo-vápenitých půdách. Není to jejich úplný základ, ale oproti němu se liší právě spíš jen výběrem ze starých keřů, jinak je to připraveno velmi podobně, včetně školení ve starších větších dubových sudech na jemných kalech. Láhev flétna, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Citronová žlutá barva. Čisté, trochu krémové, žlutě ovocné ve vůni, hruška, lehce listnaté a mírně mentolová linka, nevlezle elegantní. Suché, středně plné, suché, čisté, fajn kyseliny ale docela uhlazené, opět žluté ovoce a decentní krémovost, dobrá délka, vyvážené a tak nějak „poklidně“ příjemné pití. Mimochodem Armand Gilg má výsadby sylvánu také na Grand Cru Zotzenberg a některé hrozny z něj snad končí i v tomto víně. Historicky šlo o jednu z alsaských nejlepších poloh právě pro Sylvánské a tenhle fakt se nakonec povedlo i „uzákonit“, v roce 2006 se po dlouhém boji vinařů stal Zotzenberg první a do dneška také jedinou vinicí, na které muže i Sylvánské nést statut Grand Cru. Jinak mají tuto výsadu v Alsasku jen odrůdy Riesling, Muscat, Pinot gris a Gewürztraminer. A, to nesmím zapomenout, od loňska může ze dvou vinic pocházet i Grand Cru Pinot Noir.
Sylván mi připomněl, protože právě v kontextu téhle odrůdy jsem o vinaři poprvé psal, že jsem nedávno otevřel další láhev od Weingut Horst Sauer (web) z Frank, jejich Escherndorfer Müller-Thurgau trocken 2022 (VDP.Ortswein). Předchozí ročník mne více než bavil, ale obecně je to ročník co mi v Německu dost nadprůměrně sedí, a těšil jsem se na novinku. Světlá, zelenkavá barva, lehce zbytek CO2. Čerstvé, svěží, florální a hodně lehce působící. Lehčí a štíhlejší, suché, s fajn kyselinou v chuti, mírně svíravé, trochu mandlička v dochuti, florální, fajn snadno pitelné příjemné bílé. Analyticky si je to hodně podobné s předchozím rokem, stejně kyselin ale o trošku méně cukru a více alkoholu, ale projev přeci jen odlišný a vlastně pocitově o něco „řidší“ a méně strukturovaný. Ale zmizelo stále s chutí :-) A těším se na další vína.