I mainstreamovými médii aktuálně hýbe odhalení, pravda zatím nepotvrzené experimenty na lidech, co s největší pravděpodobností stojí za bolehlavem po konzumaci červeného vína. Spousta lidí má horší kocoviny právě po červeném. Obviňovat z nich síru, nejoblíbenějšího nepřítele mnohých, tím pádem úplně nejde, v červených bývá siřičitanů v průměru méně. Spekulovalo se o efektu tříslovin a určitý vliv mají ne úplně neobvyklé intolerance na histamin, kterého v červených naopak bývá více. Osobně se domnívám, že důležitou roli hraje i prostý objem alkoholu, červená bývají (generalizuji, ale v průměru to tak je) silnější. Aktuální studie UC Davis pak za viníka označuje flavonoid quercetin, v jiných ohledech zdraví veskrze prospěšný antioxidant nacházející se v široké škále ovoce i zeleniny, který ovšem dělá paseku při zkombinování s alkoholem. V játrech se metabolizuje na např. quercetin-3-glucuronide, který pak blokuje enzym pro ALDH2, metabolizování acetaldehydu, jehož koncentrace následně stoupá a způsobí ony bolehlavy či nevolnosti. Pokud jsem to tedy pochopil správně :-)
A když už je řeč o acetaldehydech, tak mne to samozřejmě přivádí k mému milovanému sherry, kde právě typický aromatický projev této látky významně dotváří charakter pod flórem školených stylů jako Fino a Manzanilla. A samozřejmě i Amontillado. Nedávná studie Universidad Politécnica de Madrid ovšem varuje, že tyto styly jsou v ohrožení, a to především kvůli zvyšujícím se teplotám. Konkrétní téma práce je „Dopad změny klimatu na udržitelnou výrobu vína Sherry v budovách s téměř nulovou spotřebou energie“ a odkazuje k obrovským bodegas, ve kterých sherry zraje a které mají doslova vlastní terroir. Tyhle budovy jsou velmi chytře vymyšlené a i v horkých podmínkách Jerezu a okolí si dokáží udržet vhodné teploty bez umělé klimatizace. Jenže současný vzestup teplot naznačuje, že by se velmi brzo mohlo stát, že vnitřní podmínky budou čím dál častěji příliš teplé a suché, než aby flór správně zrál a udržel se. Samozřejmě vše se dá řešit, a i takové bodegy už v oblasti jsou, umělým řízením teploty a vlhkosti. Ale… že jo…
Pokuta za pozvracení v restauraci, kde jedou brunch s neomezenou konzumací některých alkoholických nápojů? Jistě! V USA koukám řeší jiné problémy než my, tady je aktuální téma odvážit se brát si nevratnou zálohu nebo tak něco při rezervaci místa v restauraci. Protože počet lidí, co si rezervují místo a pak se neukáží, neustále stoupá a způsobuje podnikům obrovské potíže. Osobně by mne hanba fackovala něco takového provést, ale celkem běžný turistický sport je udělat si předem klidně několik různých rezervací a pak se až ve městě rozhodnout, kam nakonec (pokud vůbec někam) půjdu. Nechápu. V pár restauracích v zahraničí jsem běžně dával kartu předem s jasnou pokutou pokud se neobjevím a nedám vědět včas, obvykle tam bylo i něco jako zrušení do 48h bez pokuty a následně odstupňovaná částka 24h předem a v den rezervace. A neměl bych problém s něčím podobným i tady. Už se mi v pár vyhlášených podnicích stalo, že jsem dokonce předem (i několik měsíců) platil plnou cenu vybraného menu. A prakticky to nešlo zrušit ani změnit, prostě bych musel za sebe najít náhradu vlastními silami. To už si samozřejmě může dovolit jen úplná restaurační špička, ale dát podniku kartu a zaplatit pokutu pokud jasně danou dobu předem rezervaci nezruším mi přijde jako akceptovatelné řešení…
Master of Wine Jasper Morris, autor populární encyklopedie Burgundska a předním odborník na tuto oblast, opouští pozici konzultanta pro každoroční aukcí vín Hospices de Beaune. Nahradí jej první asijská MW, Jeannie Cho Lee, od příštího ročníku. Letošní 163. aukce, která navíc při degustacích potvrdila skvělou kvalitu vín, přinesla druhou nejvyšší tržbu v historii. Celkem se utržilo přes 23 milionů euro, průměrná cena jednoho sudu tak dosáhla 30.839€ (loňský rekord byl 35.974€). Mimochodem všech 60 hektarů vinic Hospices de Beaune je nyní v posledním roce konverze na organické zemědělství a od příštího roku už budou bio certifikované. V jinak velmi úspěšném roce bylo pro některé (včetně Jaspera Morisse nebo Sylvaina Naulina, ředitele Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) zklamáním, že speciální charitativní Pièce des Présidents, ve kterém se nachází podle všeho opravdu fantastické Mazis-Chambertin Grand Cru, se vydražil „jen“ za 350.000€. Loni to bylo neskutečných 810 tisíc, takže jisté rozčarování chápu. Tuplem když samotný sud je vyroben z dvousetletého dubu, který poskytl dřevo i na obnovu věže vyhořelé katedrály Notre Dame v Paříži.