Jedno z vín, které jsem za poslední rok celkem pravidelně otevíral hlavně různě po návštěvách, byl Spätburgunder Gutswein 2018 od Weingut Salwey (web) z Oberrotweilu v Bádensku. Na úplné základní pinot je to krásně udělaná „chlastací“ záležitost s něčím navíc. O vinařství jsem se tu rozepisoval, psal jsem pak znovu i o jejich vesnických vínech. Teď, abych k svatomartinské huse u přátel dodržel ten aktuální trend otevírat k nim mladá vína, jsem zbavil korku (mimo jiné) láhev Spätburgunder Kaiserstuhl Gutswein trocken 2020. Což je sice také jen gutswein, ale primárně ze starých keřů v trati Käsleberg, kvašeno spontánně a macerováno necelé čtyři týdny, školeno rok v použitých burgundských 228l sudech a lahvováno pod tímhle jménem selekce z nich. Pěkná intenzivnější rubínová barva, ale nic temného. Výrazná, docela efektní červeně peckovinově ovocná vůně, třešně a višně, k tomu trošku tmavších drobných plodů (černý rybíz), krásně zakomponované dřevo, poměrně elegantní ale zároveň vesele ovocné a snadno přístupné. Suché, čisté, červeně peckovinově ovocné, šťavnaté, poměrně dlouhé se sladším měkčím tříslem, uhlazené a i přes vyšší alkohol krásně pitelné. Postupně se v tom dají objevovat jemnější odbočky a vrstvy a hrát si s tím. Fakt výtečný klasický pinot, který rozhodně neurazí ani milovníky Burgundska a má úroveň minimálně slušného village vína, ale stojí u nás 421 Kč (Der Weinschmecker). Navíc teda myslím ještě hezkých pár let bude ve skvělé kondici.
Jedním z vín, které mám obvykle doma v zásobě, je bio Crémant d’Alsace Zéro Dosage vinařství Gustave Lorentz (web). A přijde mi, že za těch pár let, co se tomuhle vínu věnují (a já ho pravidelně zkoumám), šla kvalita nahoru. A zároveň i produkce, dělají tohohle vína čím dál víc, slaví s ním úspěchy v hodnoceních a je populární, aktuálně už ho dělají 20+ tisíc lahví (ročník 2019 byl 13800 lahví). Pravda, lítá to i trochu odrůdově každý rok, minimálně tedy poměrem odrůd. Někdy je v tom kapka ryzlinku a jindy ne, někdy tam najdete trochu Pinot Noir ale ne vždy. V ročníku 2019, který jsem otevřel teď, je Pinot Blanc a Auxerrois, přes třetinu Chardonnay a pětina Pinot Gris. Klasická druhotná fermentace v lahvi, na kalech dva roky, po odstřelu bez dozáže. Tmavší žlutá barva, pěkné perlení menších bublinek. Hlubší ovocnost, žluté podzimní ovoce, zralá jablka a hrušky, docela dost toastové. Úplně suché, čisté, středně plné, vyšší kyseliny ale nic ostrého, opět zralé malvice a sladkost ovoce, lehce citrusová linka, toastovost, dobrá délka. Vyvážené, osvěžující ale hlubší serióznější bubliny. Baví velmi. U dovozce Kupmeto po lahvi 425 Kč.