Slibuju, že tu budu psát i o jiných vínech než těch z Německa! Ale dneska to bude láhev Spätburgunder 2019 (VDP.Gutswein Qualitätswein trocken) vinařství Friedrich Becker (web) z Pfalze, psal jsem tu už o ročníku 2016. Na lahvích mají někdy Spätburgunder, někdy Pinot Noir… jsou na hranici s Alsaskem a vinice mají v dnešním Německu i Francii. A přijde mi, že to tam hází „pocitově“. I tenhle jejich aktuální základní pinot – ročník 2019 ale lahvovaný bez čiření a filtrace v prosinci 2022 – je z vinic na vápenci v okolí Schweigenu a na obou stranách hranice, z keřů 17 až 44 let starých. Německá preciznost v uvádění detailů! Ručně sbírané hrozny, odstopkováno a pomleto, kvasilo a macerovalo hlavně v otevřených kádích a dle vinic dva až tři týdny a pak zrálo v malých (pssst, nemalou část mají z Domaine de la Romanée-Conti, a tam si kvalitu myslím umí ohlídat) i větších (500 až 700l) francouzských dubových sudech skoro dva roky. Láhev je dost těžká burgundská, se šroubovým uzávěrem. I na uzávěru mají, stejně jako na vinětách, lišku. Která odkazuje k jedné z Ezopových bajek. Ale to si třeba dohledáte. A víno?
Zrovna dneska mi přišel dotaz na vína (pravda bílá) z Burgundska, více méně na téma „doteď jsem pil hlavně Moravu a rád bych zkusil, o čem že je teda to Burgundsko, dá se najít něco charakterního okolo pětikila?“ A tak nějak si říkal, že vlastně tuhle zásadní oblast pro Pinot a Chardonnay piju už minimálně, protože to pro mne (rozuměj můj vkus a zároveň rozpočet) nedává smysl. Prostě aby mne víno trochu víc oslovilo, tak musím vysolit víc, než jsem obvykle ochoten. A levnější základy (výjimek málo) nepřináší natolik specifický zážitek, abych musel sahat zrovna po pravém burgundském místo alternativ. Tohle stojí – maloobchodně po lahvi v ČR u dovozce Der Weinschmecker – 419 Kč. Chutná to jako Burgundsko? Ne! A to je dobře, protože je to Pfalz. Je to výtečný starosvětský a snadno rozpoznatelný Pinot ve skvělé kvalitě a jako bonus z bio produkce? Rozhodně ano! Tmavší, trochhutnější rubínová barva. Aromatika směrem višně a taky trochu tmavší lesní plody a takový ten „divočina“ kořenitý štych (jalovec, pepř…), hezky zakomponované dřevo, decentní divokost a živočišnost a jemně nastupující lesní podrost. Naprosto suché, středně plné, šťavnaté s výraznou kyselinou ale vyvážené, svíravější višňové, tmavě peckovinové, delší, hezky strukturované. Pitelné a zábavné, ale na začátku své cesty a – i vzhledem k tomu jak perfektně drželo v otevřené lahvi – vůbec bych se nebál, že by za 5-8 let stále nebylo výborné nebo dokonce lepší než teď.