pondělí 17. června 2024

3x Cava a 1x Corpinnat

Připravoval jsem nedávno do jednoho časopisu tipy na čtvery skvělé bubliny mimo Champagne i s průvodním článkem, tipy nakonec vyjdou se zástupci Corpinnatu, Franciacorty, německého sektu a kousku z Anglie, ale článek u nich z „kapacitních důvodů“ nebude. Otravný, ale alespoň jsem si během příprav otevřel pár fajn šumivek :-) Třeba teď o víkendu hned čtyři kousky ze Španělska, tři dobré a jeden skvělý. Tak si dneska dovolím zápisek k nim + pozvánku na dvě šumivé akce. U Més U Fan Tres (web) Cygnus Sador Cava Brut Nature Reserva je bio kousek z Alt Penedès, odrůdově Xarel·lo 40 %, Macabeo 40 % a Parellada 20 %. Fermentace v nerezu, na kalech v lahvi 2+ roky, bez dozáže. Už jsem tu psal před pár lety, od té doby se ležení na kalech prodloužilo, ale jinak žádné zásadní změny. Z viněty nevyčtete detaily ročníku, ale odstřel/šarže podle šarže nejspíš v září loňského roku, tj. bych čekal 2021. Citronová barva, pěkné perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, trochu výraznější aromatika, klasika, něco citrusů a sušené bylinky. Suché, čisté, vyvážené, krásně udělané, decentně krémové, s jemnou minerální linkou a slušně dlouhé. Nic složitého, ale povedená cava.

Covides (web) Terra Terrae Cava Brut Reserva je též bio, ovšem od celkem velkého družstva (700 pěstitelů s celkem 2000 ha vinic v různých koutech Penedès). Klasická směs Xarel·lo, Macabeu a Parellada primárně z okolí Subirats, nerez a taktéž 24+ měsíců na kalech. Z šarže nejsem schopen rozluštit, kdy tak bylo odstřeleno a jak staré může být. Což je důležité, protože je to v barvě výrazně tmavší a působí znatelně nazrálejším dojmem, projev je ovocnější do žlutých plodů, je tam toastová linka a něco bylinek. Suché, čisté, trochu kulatější a dozáž znát, slušně postavené a dobře pitelné. Naprosto korektní kousek s bonusem bio. Vím, že se tomu leckdo u velkoprodukcí a tak vysmívá, ale za mně teda lepší vinice v bio než ne, ať už jde o jakkoliv spotřební víno.

Vins del Terme Il.lusió Brut Nature (web) je kousek z dílny vinařství Josep Masachs, jednoho z cava specialistů s historií už přes sto let, mají nemálo řad a různých značek a umí udělat fajn levné základy i serióznější kousky. Něco už mají i v bioprodukci (celkem obdělávají 30 ha vlastních a 150 ha pronajatých vinohradů), tohle tak ale deklarováno není. Jde o základku klasicky z odrůd Macabeo, Xarel·lo a Parellada, nerez a na kalech spíš jen krátce, 9 měsíců. Bez dozáže. Hodně světlé, zelenkavé, fajn perlení středních bublinek. Přímočará, svěží, šťavnatá aromatika do zelené jablka, sušené bylinky. Čisté, lehčí, šťavnaté, svěží, citrusové, slušně dlouhé. Nekomplikované ale ne vyloženě jednoduše nudné, aperitivní letní bubliny.

No a na závěr Gramona (web) Innoble Brut Nature. Slavný bio(dynamický) producent, jedna z šumivých hvězd Španělska největších (viz třeba tento starší článek), tohoto času člen sdružení Corpinnat a víno tedy neznačeno jako cava. Víno je čisté Xarel·lo ze tří různých poloh usedlosti „Les Tres Serres“, navíc ze tří různých ročníků, vyzrávané v 3000 a 6000l sudech logicky velmi různou dobu. V tomto případě jde o kombinaci ročníků 2015, 2016 a 2017, na kalech 39 měsíců a odstřeleno v červnu 2021 (jak praví pravidla sdružení Corpinnat, ale dobří producenti cavy to dělají taky, tak na lahvi uvedeno), tj. s dostatečnou dobou si sednout v lahvi a ukázat, co ve víně jde. Tmavší žlutá nazlátlá barva, jemnější méně výrazní perlení malých bublinek. Krémovo-toastovo-žlutě ovocná aromatika, poměrně koncentrovaná, chlebová a oříšková linka, něco bylinek. Docela široce rozkročená, ale zároveň to neztrácí směr. Suché, čisté, energické v chuti, žluté ovoce a citrusy, trocha oříškovosti, pěkná délka, perfektní balanc, docela dlouhé. Elegantní, bohatší, seriózní bubliny. Krásná věc!

Což mne přivádí, ale to se možná už opakuji, k tomu, že v sobotu se v Praze uskuteční další Corpinnat den. Měla by to být výborná příležitost udělat si zevrubný obrázek o produkci tohoto sdružení. A o den dříve tu zas bude WA Champagne Show, přehlídka šampaňského od 11 různých producentů. Já jsem na ty bubliny holt vysazenej…

Komentáře používají Disqus