pondělí 24. června 2024

K.F. Groebe a ryzlinky ročníků 2020 a 2021

V německé vinařské oblasti Rheinhessen se nachází obec Westhofen a v jejím okolí několik z nejlepší tratí celé oblasti a výjimečných v kontextu Německa jako takového. A taky tam samozřejmě najdete pár výtečných vinařských jmen, mimo jiné Weingut K.F. Groebe (web, dováží CCVino). O jejich vínech už jsem tu psal před patnácti lety, ale trochu detailněji se jim věnoval až nedávno v zápisku Groebe a jeho základy i velký GG Riesling a pak jedné konkrétní lahvi ve Vinné svátky a Riesling “1763” od Groebeho (a jak stejného víno zraje popisoval letos), takže se tentokrát vrhnu vlastně rovnou na degustovaná vína. Nedávno jsme se totiž u dovozce sešli projekt pár kousků z ročníku 2021, proloženo sem tam dvacítkou na srovnání. A bylo to chutné posezení.

Před ryzlinky základní Silvaner 2021 (VDP.Gutswein), ovšem I na tohle hrozny pocházejí z tratí Morstein a Aulerde a víno leží v 1200l sudu. Světlejší slámová barva, čerstvá čistá aromatika, trochu malvice a lehce listnaté, suché, čisté, šťavnaté, trochu krémově zakulacené, vyvážené, příjemné pití. Riesling 2021 (VDP.Gutswein) pochází primárně z Aulerde s trochou Kirchspielu. Na úvod lehce zaprděně reduktivní a zaslouží si vzduch, postupně více citrus a žluté peckové ovoce a minerální linka. Suché, čisté, šťavnaté, přímé ale ne jednoduché, skvěle pitelné. Mňam. Riesling 2020 je o poznání nazrálejší, slinosbíhavý pecičkovo-florální s trochou peckovin, docela voňavý. Suchý, čistý, šťavnatý, fajn kyseliny a dotyk cukru, slušně postavené, povedené.

Co je zač Riesling *1763* 2021 (VDP.Gutswein) už jsem tu popisoval, viz odkazy výše, ale ve zkratce jde o selekci výborné části Aulerde ale mladších keřů a trochu dřívější sběr, školeno ve starých 1200l sudech. Projev překvapivě lehce oříškový a k tomu houbičky a až jakoby dotyk botrytidy, medová linka, žluté ovoce. Suché s dotykem cukru, moc pěkné kyseliny, vše z vůně se opakuje v chuti, slušně dlouhá dochuť a dobrá stavba. Ale čekal bych to čerstvější a veselejší, zajímavé. Ročník 2020 téhož byl voňavý, expresivnější, lehce reduktivní a potřeboval vzduch, minerální, víc do citrusů. Suché, čisté, šťavnaté, s decentním cukrem skvěle vyváženým kyselinou, bohatší, vyvážený, výborný.

Riesling Westhofener 2021 (VDP.Aus Ersten Lagen) jsou staré keře a kombinace tratí Aulerde a Kirchspiel. Na úvod sevřené, reduktivní a potřebuje vzduch, složitější a výrazně minerální, kamenité, bílé peckoviny. Suché, dotyk cukru perfektně vyvažuje výrazná kyselina, šťavnaté, dlouhé… krásné! Zřetelný skok nahoru ve struktuře a komplexitě. Mňam.

Riesling Aulerde 2021 (VDP. Grosses Gewächs) je víno mladičké, ale voňavé, expresivní. Především citrusové, živé, minerální. Suché, čisté, šťavnaté, s výraznou kyselinou a minerální slaností, lehce dotyk medu a sušené pomerančové kůry. Strukturované, na začátku cesty, nádherné. Riesling Aulerde 2020 je seriózní, vyvážený, stále mladičký minerální kousek, na jednu stranu možná trochu ovocnější než mladší ročník, ale zároveň trochu jemnější, uhlazenější a ne tak výrazný. Moc pěkné. Riesling Kirchspiel 2021 (VDP. Grosses Gewächs) je víno děsně mladičké, ale už teď krásné. Výrazně minerální, kouřové, pikantnější, citrusy a zralé peckoviny, krásně vyvážené, šťavnaté, kamenité, delší… skvělá věc.

Komentáře používají Disqus