středa 19. června 2024

Mladí a víno, miny, PiWi, ceny Decanteru, nový prezident Prosecca a rekordní produkce

Vinařský fond si nechal vypracovat průzkum jak vnímají víno mladí, který i přes maličký vzorek celkem potvrdil to, co je vidět už nějaký pátek po světě a bylo už prozkoumáno a potvrzeno jinde. „Víno se mezi mladými lidmi netěší takové oblibě, jak bychom si přáli. Vnímají ho jako nápoj starší generace, určený pro formálnější příležitosti. Místo alkoholu volí stále častěji jiné látky jako HHC a THC. Když už po něm sáhnou, dopřejí si raději vodku s džusem či energetickým nápojem nebo pivo. Vedou také výrazně méně intenzivní společenský život.“ Asi bych spíš napsal, že se přiklánějí k nízko nebo nealkoholickým nápojům a z alkoholu volí různé mixované. Obecně spotřeba vína celosvětově klesá, nejen mezi mladými, a významně se zpomalil růst i do nedávna neotřesitelně stoupající kategorii bublin. Ještě to bude zajímavé…

Samozřejmě je to situace, se kterou se budou muset vinaři (a oborové a marketingové organizace) nějak popasovat. Jinde řeší i problémy poněkud… odlišného rázu. Konkrétně na Ukrajině jsou to miny ve vinicích. Pár vinařů teď vyjelo do USA setkat se s producentem, který dlouhodobě sponzoruje právě aktivity na odstraňování nášlapných min v zemích postižených válkou, Grgich Hills Estate z Napy. Na získávání finančních prostředků spolupracují s organizací Roots of Peace. Nedávno zesnulý zakladatel vinařství Miljenko „Mike“ Grgich začal už docela dávno, příspěvky na likvidaci min ve vinařské oblasti Vukovar, poničené během války s bývalou Jugoslávií.

Tentokrát u nás, ve Valticích, se uskutečnila PIWI International Wine Challenge 2024. Co jsem sledoval, tak docela dost lidí bylo překvapeno úrovní vín. Já teda PiWi taky moc nevyhledávám, ale opravdu skvělých už ve sklence pár měl. Tady si několik kousků dosáhlo i na hodnocení 95+ bodů, viz výsledky na webu. V téhle top kategorii byla i sada domácích vín, konkrétně Savilon od Maňáka, Donauriesling od Vašíčka a Johanniter od Volaříka.

Což mi připomíná, že jsou venku i výsledky Decanter World Wine Awards 2024. Nakolik mám pocit, že bodově dost přestřelují (resp. občas nahodí neskutečně vysoké body běžným spotřebním lahvím s, alespoň z mého pohledu, spíše průměrnou kvalitou), tak tuhle soutěž úplně přehlédnout nejde. Z 243 hodnotitelů je 20 držitelů titulu Master Sommelier a bylo tam hned 61 Masters of Wine ze 33 různých zemí. Naslepo projeli 18.143 vín z 57 zemí a rozdělili 50 titulů Best in Show, 117 platinových, 643 zlatých, 5.977 stříbrných a 8.016 bronzových medailí. Takže nějaká ta nálepka přistane 14.753 vínům, to je krásných 81+ procent :-) Tak snad zákazníci chápou (a ne, není v zájmu prodejců ani vinařů, aby tomu tak skutečně bylo…), že to není jako ve sportovním klání a neuděluje se po jedné od každého kovu ;-) Každopádně ze 105 oceněných vín z Moravy si zlato tentokrát odnášejí tři, všechna mají rovnou frčku „hodnoty za peníze“ vzhledem k přepočtené ceně pod £14.99 :-) Jsou to sladká Pálava 2021 od Volaříka, suchý kabinetní Ryzlink rýnský 2022 od Lahoferu (příjemně překvapení) a polosuchý Tramín červený 2022 z Gotbergu.

Konsorcium Prosecco DOC si zvolilo nového prezidenta na další tři roky. Stal se jím Giancarlo Guidolin, prezident Cantina Viticoltori Ponte a člen rady konsorcia od jeho založení. Jeho plánem je „navázat na bezprecedentní úspěchy předchozích let“ a rozhodně má na co navazovat. Ještě roku 2007 byla roční produkce Prosecca zhruba 150 milionů lahví, o pět let později šlo už o dvojnásobek. A loni oblast vyprodukovala 616 milionů lahví, přičemž přes osmdesát procent šlo na export. Prosecco bylo jasně jedním ze zásadních tahounů expanze a růstu spotřeby šumivých vín, jak v čisté podobě tak v koktejlech. Jak jsem psal nedávno do jednoho článku mimo blog, tak to někdy vypadá, že takový Aperol Spritz musí mít v nabídce povinně snad i pekárna či autoservis.

Komentáře používají Disqus