středa 12. června 2024

Výborné bubliny AT Roca & Anima Mundi

Před nedávnem jsem objednal „na léto“ balík španělských šumivých vín, mimo jiné též něco od vinařství AT Roca (Agustí Torello Roca, web) z katalánské oblasti Alt Penedès. O vinařství už jsem se tu zmiňoval, jde o dost zajímavého producenta s bublinami pod označením ne Cava ale Clàssic Penedès, a s poctivým přístupem. Mají vlastní vinice v certifikovaném bio a biodynamice a pracují se třemi partnerskými pěstiteli v certifikovaném bio. Aby se to nepletlo, tak vinař přidal o pár let později ještě značku (či spíš řadu vín) Anima Mundi. Nakolik je už AT Roca čistá záležitost, tak Anima Mundi je připravená plně naturálně, bez síření a tak, dovoluje si tam trochu volnější přístup k maceraci a vůbec stylům mimo apelaci, hraje s amforami a podobně. Dnes se mrkneme na dvoje bubliny, po jedné z každé řady. A hned na úvod mohu říct, že oboje skvělé.

A začneme „klasikou“, AT Roca Reserva 2021 Brut Nature. 55% Macabeu (v okolí Sant Sebastià dels Gorgs, na vápenci a jílu v nadmořské výšce 220 až 340 metrů) a 45% Xarel·lo (u řeky Anoia na vápenitém jílu s oblázky), vinice 30+ let a sběr ruční. Fermentace spontánně v nerezu, druhotná klasicky v lahvi (na kalech 24-36 měsíců, tohle je odstřel leden 2024 a tedy blíže nižší hranici), ruční setřásání a odstřel bez zamražování hrdla, bez dozáže. Trochu tmavší citronová barva, pěkné vytrvalé perlení menších až středních bublinek. Čerstvá, příjemná, elegantní jemnější vyvážená vůně, zelené jablko, bylinky a sušené květy, limetková kůra, minerální linka a trocha chlebové kůrky. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, vyvážené, citrusy a bílé ovoce, lehce citrusová kůra hořkost v delším závěru. Skvělé jen tak jako aperitiv, ale dostatečně seriózní, aby si s tím šlo hrát. Na základ víc než výborné.

Anima Mundi Cami dels Xops Ancestral 2022 je opět kombinace odrůd Macabeu a Xarel·lo ve zhruba stejném poměru ze dvou sousedících parcel v Sant Sebastià dels Gorgs, z jejich vinic vedených úplně čistě. Ročník 2022 byl (opět) velmi suchý a také horký, sklizeň byla jedna z nejrannějších za posledních 60 let a s produkcí o skoro třetinu nižší. Ruční sběr, lisovány celé hrozny, spontánní fermentace ve starých 225l sudech a nerezu, nečiřeno a nefiltrováno, před dokončením fermentace smíšeno a do lahví dokvasit. Každým rokem navyšují produkci, očividně se to líbí. Říkají tomu Ancestral a někdo by to označil jako Pét-Nat, ale po deseti měsících v lahvi vínu odstřelují kaly, takže na první pohled to poznat není. Víno není sířeno, deklarují 8 mg/l celkové. Korek v lahvi drží místo agrafy, drátěné klícky, silný kus kovu ve tvaru U, podobně jako u mnoha dalších tradičních španělských kousků. Je to efektní, ale pracuje se s tím hůř :-) Citronová barva, pěkné perlení menších až středních bublinek, žádný zákal. Čerstvá, čistá, slaně minerální bíle ovocná vůně, trochu florální, dost příjemná. Úplně suché, lehkonohé ale s důrazem, čisté, s výraznějším perlením a trochou krémovosti, citrusy, výrazně kyseliny a krásně šťavnaté, trochu pomelo nahořklost v závěru. Hodně povedené. Jo takhle kdyby vypadalo víc pét-natů, to bych byl nadšen :-)

AT Roca u nás má dovozce, já kupoval ve Španělsku za 12.50€ klasiku a 14.95€ naturálno, plus teda doprava k tomu, celkem v přepočtu zhruba 340 a 400 Kč a nestěžuji si. U nás vychází po lahvi o 100-150 Kč více.

Komentáře používají Disqus