pátek 19. července 2024

Corpinnat den s báječnou masterclass

V Praze se uskutečnil už druhý Corpinnat den, o loňském ročníku už jsem se tu rozepisoval. Druhý ročník byl větší, lepší a především tentokrát nejen s podporou dovozců, kteří mají nějaký ten Corpinnat v sortimentu, ale i s vícero zástupci přímo z vinařství a také oficiální podporou sdružení. Součástí byla i masterclass, kterou vedl Carles Del Amor Navarro, dřívější exportní ředitel jednoho z vinařství a dnes ve sdružení zastávající funkci manažera. Přednáška byla informačně dost zajímavá, nakolik pravidelný čtenář tohoto blogu již prakticky veškerá důležitá fakta mohl získat v obšírném článku Corpinnat aneb elitní šumivá vína velmi detailně ;-) Krom základních věcí (Corpinnat ≠ Cava a kde jsou rozdíly) přednáška přinesla i zajímavé věci ohledně nových členů sdružení, aktuálních čísel a statistik a vůbec to bylo dost fajn. A navíc doprovozeno i degustací, která na 12 vzorcích představila různé styly vín v širokém rozptylu ročníků, jedno od každého člena sdružení. Bylo to výborné!

Na úvod si dovolím právě těch několik aktuálních statistik, znovu popisovat co je Corpinnat zač je zde zbytečné a v článcích výše najdete vše potřebné. Rozdíl oproti běžné cavě dobře demonstruje rozložení vín, která Corpinnat v loňském roce pouštěl na trh. Pouhých 15 % z nich vyzrávalo na kalech „jen” 18 až 30 měsíců (méně to u nich ani není možné, pokud má nést značku sdružení), dominovala vína vyzrávaná 30 až 60 měsíců s 63 % podílem, zbylých 22 % tvořila vína starší 60 měsíců. Celkem šlo na trh 85 různých vín a prodalo se 2.281.708 lahví. Což je samozřejmě zlomek oproti cavě, ale na druhou stranu se ve Španělsku prodávají v průměru přes 20€ (a přes 11€ jsou velkoobchodní ceny), tj. jedou v trochu jiném segmentu. Export aktuálně tvoří něco málo přes 19 % a stoupá.

Níže vezmu ve zrychleném režimu poznámky k jednotlivým degustovaným vzorkům na masterclass, časem se myslím dostanu i k jednotlivým vinařstvím trochu detailněji (ač jsem tu o mnoha už psal), až doma otevřu některou z jejich lahví a budu psát samostatný článek :-) Představeno bylo i pár vinařství, která jsem dosud neměl možnost chutnat, naturálnější/divočejší spektrum sdružení a vůbec to bylo zajímavé. Stále si myslím, že v základu nejde s Corpinnatem prakticky udělat chybu a jde vždy o nadprůměr, ale oproti začátku a u exotičtějších lahvování a některých naturálnějších specialit už to chce vědět co a proč kupujete.

Julia Bernet Serres d'Ordal 2021 Brut Nature je čisté Xarel·lo, toastové, citrusové, trochu navinulé, bylinkové, lehce kouřové. Suché, čisté, s moc fajn kyselinou a slušně dlouhé s lehce citrusová kůra nahořklostí v závěru. Fajn věc, psal jsem tu více. Celler Pardas Hermós 2020 Brut Nature je z vinařství co se vlastně víc specializuje na tichá vína a okrajovější odrůdy Xarel·lo Vermell a Sumoll. Tohle je především Xarel·lo a k tomu necelá třetina Sumoll, kaly 30+ měsíců a minimální síření. Tmavší v barvě, toastové, navinule malvicově pečeně ovocné. Hutnější, nazrálejší malvicová ovocnost, slušná délka. Bufadors Voranes 2020 Brut Nature je menší projekt, za kterým stojí Ton Mata z hvězdného Recaredo a jeho manželka Encarna Castillo, dovolují si v něm ještě „naturálnější“ přístup než v hlavním vinařství. Je to dominantně Xarel·lo s kapkou Macabeu. Sekundární fermentaci např. rozjíždí moštem ze stejné parcely ale pozdějšího sběru, 30+ měsíců a pod korkem a není sířeno. Méně typická, divočejší pikantnější aromatika, vlhká křída, trochu zemitější. Výrazné kyseliny, lehkost, spíše než o ovoci jsou to šutry a přísnost a citrusová kůra. Dost zajímavé.

Can Descregut Memòria 2018 Brut Nature je výše postavený kousek od vína, které s chutí kupuji už roky. Je to 60 % Xarel·lo a 40 % Macabeo ze starých keřů, delší dobu na jemných kalech před druhotnou fermentací a v lahvi 60+ měsíců. Na úvod překvapivě divočejší a trochu funky projev, toastové, hutnější, sladké žluté malvice, sušené květy. Suché, toastové, strukturované, krémové, bohatší a docela dlouhé. Stále trochu zvláštní, ale. Recaredo Serral del Vell 2018 Brut Nature je novým ročníkem vína od extrémně zajímavého producenta, psal jsem tu o 2017 a předtím detailně o 2013. Mladá novinka je v projevu víno jemnější, delikátnější, citrusovo-florální. I v chuti poměrně jemné, elegantní, s méně výrazným perlením, citrusové, minerální, vyvážené. Upřímně to mělo dost těžké mezi dvěma trochu „těžkotonážními“ kousky a určitě prozkoumám někdy po celé lahvi. Mas Candi Indomable 2017 Brut Nature je kombinace odrůd Xarel·lo Vermell a Sumoll, zhruba na poloviny, na kalech nejméně pět let. V barvě výraznější, tmavší. Ve vůni sladší, malvicově moštově ovocné, s tóny červeného ovoce a toastové. Suché, hutnější, delší, trochu rustikálnější, pečené malvice, s fajn kyselinou a stavbou. Solidní.

Llopart Leopardi 2017 Brut Nature je mix 45 % Xarel·lo, 40 % Macabeo a 15 % Parellada, minimálně šedesát měsíců na kalech. Jemnější, elegantnější styl, citrusy a bylinky, postupně krémovější a lehce toastový projev. Suché, čisté, moc fajn kyseliny a šťavnaté, lehce svíravé citrusová kůra v delší dochuti, minerální linka. Výborná, klasická záležitost! Huguet de Can Feixes 2017 Brut Nature je velmi dlouho vyzrávaný kousek (obvykle 7-8 let), navíc netradičně s dominancí odrůdy Parellada s 57 %, následně 29 % Macabeo a 14 % Pinot Noir. Opět trochu divočejší úvod, skoro jsem si říkal, že je to dnem :-) Složitější, komplexní projev, lehce toastové, ovoce sušené a bylinky, mineralita. Suché, strukturované, bezva kyseliny a délka, nádherné seriózní bubliny. Pro mne top kousek degustace, tohohle pár lahví potřebuji. Torelló 225 Brut Nature je víno školené v 225l sudech, odrůdově nad polovinu Xarel·lo a poté Macabeo a Parellada, do odstřelu nejméně čtyři roky (s tím, že každý rok v tom kaly rozmíchávají). Tmavší, nazrálejší, toastové, zemitější a hlubší, medová linka a dotyk dřeva. Očividně delší dobu od odstřelu, navinulejší, delší, strukturované bubliny, velmi solidní.

Nadal Salvatge 2015 Brut Nature je znovu trochu netradiční směs, 55 % Macabeu s 38 % Parellada a jen 7 % Xarel·lo. Na kalech nemalých osm let. Hutnější, složitější projev, kombinace čerstvých malvic s toastovou linkou a oříšky. Suché, čisté, velmi pěkná kyselina, strukturované, medová linka a pocitově lehká nasládlost, dobrá délka. Gramona III Lustros 2015 Brut Nature je klasičtější kombinace 70 % Xarel·lo a 30 % Macabeu, na kalech 84+ měsíců a pod korkem a ne korunkovým uzávěrem. Výraznější perlení, jemnější komplexní aromatika, zralé bílé ovoce a malvice, lehce kořenité, sušené bylinky, toast. Elegantní, vyvážené, s pěknou kyselinou a minerální linkou, zralá ovocnost, délka… krásná věc, která může směle konkurovat velmi solidnímu šampaňskému. Sabaté i Coca Reserva Familiar 2013 Brut Nature je 100% Xarel·lo ze zhruba třetiny školené v kaštanových sudech. Na kalech dlouhých deset let. Ze starých keřů a docela deštivého ročníku, na to už dnes skoro jen vzpomínají. Opět lehce funky úvod, ale jakmile odvanulo tak se rozvinulo do trochu hutnějšího, nazrálého, pikantnějšího (křísnutí křemenem, kouřovost) a ovocného projevu s linkou koření a medu. Suché, šťavnaté, vyvážené, seriózní. Ovocné, trochu slané, dlouhé… tohle je teda taky opravdu skvělé.

P.S. Nějak jsem nestíhal fotit, tak jen dva kousky…

Komentáře používají Disqus