pátek 12. července 2024

Éric Janin a Beaujolais nejen z Moulin-à-Vent

Letos na přelomu února a března jsem navštívil Beaujolais a Burgundsko, trochu jsem se o cestě zmiňoval. Ale zatím se nevěnoval návštěvám konkrétním vinařů a je to myslím škoda, tak dneska začnu u Domaine Paul Janin & Fils (web) z Romanèche-Thorins, tedy cru Moulin-à-Vent. O vinařství už jsem tu něco psal, dnešek bude spíše doplnění a poznámky ke konkrétním lahvím. Návštěva to byla velmi příjemná, Éric Janin trpělivě odpovídal na zvídavé dotazy a ve vinicích s radostí s vinaři probíral úskalí mladých i starých vinic, úprav vedení vzhledem k počasí a mnoho dalšího. Po mnoha letech, kdy měl vinici čisté a hodně blízko bio, přistoupil finálně k certifikaci a brzy budou mít láhve z jeho 8.5 ha frčku. Trochu více se věnují bílému a vysazují další Chardonnay a pod značkou Maison Paul Janin & Fils připravují vína z vinic v Brouilly a Chénas. Nejstarší Éricova dcera dokončila vinařská studia, absolvovala si stáž v Americe a Austrálii a od loňska už je plně zapojena do rodinného vinařství.

Argiles 2022 Beaujolais-Villages Blanc je čisté Chardonnay ze suchého horkého ročníku, fermentace ve starých sudech a tam i zrání na jemných kalech 11 měsíců. Jde o výsadby v poloze Les Jumeaux v Romanèche-Thorins, hned u vinařství, na jílovohlinité půdě kde dřív bylo Gamay ale nedávalo zas tak zajímavé výsledky. Plnější, bohatší, citrusy a malvice, minerální, se slušnou kyselinou, koncentrované a krémovější. S teplem se vinaři daří pracovat čím dál lépe a tohle je fajn pití.

Piémonts 2022 Beaujolais-Villages Rouge neodkazuje k Itálii, ale k naplaveným půdám na úpatí kopců. Jde o víno primárně z polohy Les Peloux spadající pod nedaleké Lancié, pěšky jste tam z vinařství za pár minut. Keře 30-60 let staré, klasické nízké keříkové výsadby. Fermentace celých hroznů, v tanku nějakých osm měsíců na jemných kalech. Sladší ovocnost, spíše zralé červené plody, suché, ovocné, šťavnaté, s jemnějším uhlazeným tříslem, sladší teplejší, slušně dlouhé, efektní milé pití. Nic složitého, přímočařejší, ale lehce nachlazenou láhev bych si dost užil.

Empreinte 2022 Moulin-à-Vent už je první víno z toho, v čem jsou nejsilnější, tedy Moulin-à-Vent. Pochází z několika různých poloh (Les Greneriers, Les Perelles, Les Brusselions vyzrávané separátně a spojené až po ochutnání později) a spíše „mladých keřů“, což u nich znamená 15-40 let. Některé nejmladší výsadby nejsou v místě tradiční gobelet, ale dvojitý kordon. Sem už jdou hrozny povětšinou odstopkované, podíl celých dle ročníku. Zrání nějakých deset měsíců a opět jen v tanku. Efektní, zrale červeně ovocná aromatika, přístupná, koncentrovaná. Suché, plnější, ovocné, uhlazené, bohatší, s dobrou kyselinou, strukturované červené.

Vignes du Tremblay 2022 Moulin-à-Vent je jejich největší produkce, mix několika různých poloh (Les Greneriers, Les Burdelines, Les Pérelles, Champs de Cour, Les Brussellions, Aux Caves) včetně pár vyloženě špičkových, opět každá poloha zpracována zvlášť a spojují až po degustacích později. Půda především klasická místní erodovaná žula, ale i nějaké náplavy, a keře 40-70 let staré. Opět mix odstopkovaných a celých hroznů dle ročníku, zrání jen v tanku rok a půl. Voňavé, expresivní, červeně ovocné a trochu florální, minerální linka. Suché, čisté, plnější, s dobrou kyselinou, jemné třísloviny a struktura, dlouhé. Moc pěkné!

A na závěr ročníkové srovnání Moulin-à-Vent Héritage, v minulém článku jsem se rozepisoval o co se jedná. Ročník 2021 nebyl v Beaujolais zrovna jednoduchý a u spousty vinařů jsou vína jednodušší a ne tak ovocná a bez většího potenciálu zrání, navíc je jich po mrazech i málo. U Janina byl výnos jen nějakých 10 hl/ha, hrozno kvalitní a projev „klasičtější“ oproti moderním velmi teplým ročníkům a ranným sklizním. Také kompletně vše bylo odstopkováno, Héritage má jinak podíl celých hroznů. Červeně ovocné a florální, jemnější a elegantní. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a lehkostí (upřímně jen ve srovnání s opulencí teplých let, v kontextu historických čísel oblasti má stále vlastně vyšších téměř třináct alkoholu), s uhlazenějším tříslem a fajn délkou. Příjemná věc. Ročník 2022 je mladičký, expresivně výrazně ovocný, zralé červené a trochu tmavší plody. Suché, středně plné, výraznější, krásně ovocné s výbornou kyselinou, strukturované a dlouhé. Nádherná věc. Ročník 2019 opět poznamenal jarní mráz a přirozená masivní redukce hroznů, ale oproti 2021 šlo o ročník slunný, suchý a jinak teplý. Opět komplet odstopkováno. Víno je znatelně nazrálejší, lehce do lesního podrostu, ale stále s výraznější až tmavou ovocností a fialkovou florální linkou. Suché, čisté, stále čerstvé s pěknou kyselinou, plnější, poměrně elegantní a dlouhé, bohatší. Pěkný kousek!

Komentáře používají Disqus