pondělí 8. července 2024

Jean i Fritz – přeshraniční burgundy Weingut Jülg

V Praze se zastavil, cestou na svou přednášku na letošním vinařské konferenci při Oenoforum 2024, Moritz Jülg z Weingut Jülg (web) a s dovozcem B.Wine představil pár vín z jejich nabídky. Jsme v oblasti Pfalz a obci Schweigen-Rechtenbach, doslova na hranicích mezi Německem a Francií, od centra nejbližší alsaské obce Wissembourg je to sotva dva kilometry. O vinařství už jsem se tu trochu rozepisoval, dnešek bude tedy jen doplněním pár novinek a aktualizací stavu, společně s degustačními poznámkami. Rodinné vinařství ve třetí generaci aktuálně jede v bio režimu (a považují to za něco, co by mělo být u kvalitních vinařství standardem) na 25 ha vinic na obou stranách hranice, ročně vyrobí do 250 tisíc lahví. Vzhledem k lokalitě mají v podtitulku „Francouzská elegance, Německá preciznost, nekompromisní kvalita“ :-) A druhým dechem u burgundských odrůd dodávají, že pro tu kvalitu je potřeba francouzské klony, ne ty německé. Králem vinic je podle nich Chardonnay, královnou Pinot Noir :-) Sběr ruční, selekce ve vinici i na třídícím stole, školení od nerezu přes velké až po malé sudy. Fermentace spontánní, v nádobách hezky podle dle lokalit s následnou selekcí, prostě nic nezvyklého.

Jejich základní řada bublin (na šumivá se dost zaměřují, ročně je jich všech připraví tak 80 tisíc lahví) i tichých vín se nově jmenuje Jean-Fritz, a jde samozřejmě o hříčku s francouzsko-německým původem hroznů. A také snahu trochu víc oslovit mladší konzumenty. Jean-Fritz Crémant Brut je kombinace odrůd Weissburgunder a Chardonnay, tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi a na kalech nejméně rok, dozážováno do tří gramů. Citronová žlutá barva, pěkné perlení menších až středních bublinek. Svěží ale trochu nazrálé, čisté, žlutě ovocné a citrusové a lehce toastové, dobře pitelné, s fajn kyselinou a minerální linkou. Dozáž bych asi tipoval vyšší a klidně bych bral o trošku vyšší kyselinu, ale je to fajn pití.

Weissburgunder vom Kalk 2022 je jejich VDP.Gutswein z vinic s převahou vápence, kombinace nerezu a asi pětiny pětistovek sudů. Citronová barva. Čisté, čerstvé, žlutě ovocné, trochu krémové. Suché, čisté, zralá hruška, fajn kyselina ale zakulacené, dobrá délka. Slušný kousek co bych po skle k jídlu ocenil. Weissburgunder Schweigen 2022 je už vesnické víno, VDP.Ortswein, selekce z vinic okolo obce a školeno v tonneaux a barikových sudech, bez filtrace. Světlejší zlatavá barva. Čerstvý, čistý, minerálnější projev, stále především žluté ovoce, hruška až lehce exotické. Suché s lehkým dotykem cukru, čerstvé, minerální, elegantnější charakterní projev, jemnější ovocnost a fajn délka. Moc pěkná bílá!

Chardonnay Schweigen 2023 je úplně mladičké VDP.Ortswein, školeno v Stückfass a barrique sudech osm měsíců, bez filtrace. Světlejší zlatavá barva. Čerstvá, čistá, minerální vůně, trochu znatelnější dřevo ale chce to rozhodně čas, velmi mladičké. Žlutá ovocnost, ale čerstvější / svěžejší. Naprosto suché, šťavnaté, s výbornou kyselinou, žluté ovoce a minerální linka, dobře postavené a docela dlouhé. Výborné Chardonnay.

Spätburgunder Schweigen 2021 je z pro ně dost složitého ročníku, nakolik ztráta ve vinicích byla větší pro jiné odrůdy než Pinot. Fermentace a zrání 16 měsíců v barrique sudech, lahvováno bez čiření a filtrace. Pěkná rubínová barva, na úvod překvapivě trochu reduktivně funky a chtělo rozdýchat. Lehce nazrálé, červeně peckovinové a docela kořenité. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou, méně výrazné třísloviny, slušná délka. Dobře pitelný, povedený klasický pinot.

Komentáře používají Disqus