pondělí 15. července 2024

Keller a nádherný Riesling von der Fels

Klaus Peter Keller (web) je jméno, které asi netřeba úplně představovat. Devátá vinařská generace podniku v obci Flörsheim-Dalsheim s historií od roku 1789. Mentor, vinařský guru a zásadní inspirace mnoha špičkových německých vinařů. A to prosím z dlouhou dobu podceňovaného Rheinhessen, žádná Mosela :-) Producent vín, která se řadí mezi naprostou světovou špičku. Některá jeho vína dosahují i v mladých ročnících cen srovnatelných s těmi úplně nejslavnějšími víny Burgundska a Bordeaux a mají kultovní statut, ale na rozdíl od těchto producentů má v nabídce i kousky cenově dostupné i prostým smrtelníkům. Je to z velké části i jeho zásluhou, že polozapomenutá jména jako Kirchspiel či Morstein jsou dnes vnímána coby půda zaslíbená velkým ryzlinkům. A to teda nemluvím o jeho vášni pro Pinot Noir, který umí připravit až neskutečně dobře (ostatně byl na zkušenou třeba v Domaine Rousseau), a sklepě plném velkých burgundských. Ne nadarmo bývá vidět ve společnosti lidí jako Aubert de Villaine :-)

Co za tím vším úspěchem a kvalitou vín, krom nesporného nadání vinaře, stojí? Samozřejmě špičkové polohy a v případě ryzlinku výsadby málo plodícími špičkovými keři, podstatná část je namnožena z velmi staré révy ze svahů u Sáry (výhoda v mamince, která pracovala v révové školce). Ruční perfektní pečlivá práce ve vinici. Směřují k dlouhému pomalému vyzrávání a tomu přizpůsobují zelené práce a vše ostatní. Často sklízí jako jedni z posledních a několika postupnými průchody vinicí, ale s potenciálním alkoholem ne vyšším než jiní. V tomhle ohledu – především v kontextu aktuálního vývoje klimatu a kam se některá vína stylistkou posunují a jakých hrůzných alkoholů dosahují – by se u něj mnozí měli učit. Nastupuji mladá generace v podobě syna Felixe přinesla i postupný příklon k bio a biodynamice. Selekce hroznů na vinici a znovu ve sklepě. Hrozno z mladých výsadeb (do pěti let) obvykle sami nezpracovávají a prodají. Ve sklepě co nejméně intervencí, i pro bílá trocha macerace (den, někdy den a půl), pro lisování preferují starý vertikální lis. Pomalá dlouhá spontánní fermentace pokud možnost ve velkých foudres a práce se starými sudy ale i s nerezem pro zrání.

Skvělou ukázkou kvality vinařství je už jejich základní suchý Riesling, ale ještě více stylistiku představí Riesling von der Fels. Zde se totiž jedná o směs mladších výsadeb (rozuměj do 30 let) z jejich Grosses Gewächs poloh, hlavní část tvoří Kirchspiel ale najdete tam i Hubacker, AbtsE či Morstein. Jde hlavně o nižší části těchto parcel, s hlubší a bohatší půdou s větším podílem jílu s vápencem. Měl jsem v poslední době dva mladé ročníky (2020 a 2021) a pokaždé to bylo expresivní, intenzivní, minerální krásně ovocné špičkové pití. Doma jsem si teď ale otevřel trochu nazrálejší ročník 2015. Láhev pistole, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Citronová, trochu tmavší barva. Ve vůni na úvod krásná souhra již nazrálejšího projevu se stále ještě báječnou čerstvostí. Zralé žluté malvice, trochu citrusové, drceně kamenitě minerální, podběl a dotyk medu, trochu kouřové, elegantní. Suché, čisté, šťavnaté. Středně plné, vyzrále ovocné ale šťavnaté, s krásnou energií a napětím. Obvykle se podobně zrale ovocný pocit spojuje s kulatějším, měkčím projevem, tady jsou kyseliny a živost ukázková. Delší, krásně strukturované, slané. Nádherný Riesling. Který je o třídu pod jejich GG selekcemi jednotlivých vinic a o dvě pod (prakticky nedostupným, ale to platí i pro některá jejich GGčka prodávaná jen coby součást setu) G-Max ryzlinkem, ale tak či onak hraje první ligu a v klidu bude zrát dalších 10-15 let. Taky už jsem za něj vysolil okolo 30€ a dnes bohužel běžně stojí mladé ročníky i víc. K nám vozí Domaine R&B. Jojo, doba se mění…

Komentáře používají Disqus