pátek 26. července 2024

Nové pinotové Grand Cru, Čína v OIV, automaty s rozpoznáním věku a výnos v Champagne

mure-pinot-noir-V-2016Alsasko má nové Grand Cru. Tedy… přesněji řečeno byla přidána další poloha, která může jako Grand Cru označovat i odrůdu Pinot Noir. O předchozích dvou už jsem se tu zmiňoval, nově je ve skupině i Vorbourg. Tahle poloha se nachází především u obce Rouffach a z menší části i Westhalten, na úpatí Grand Ballon a Petit Ballon d'Alsace, v nadmořské výšce 210 až 300 metrů. Je to poloha dost velká, má 73.61 hektaru na vápenci a pískovcích, s břidlicemi a jíly a sprašemi a to vše různě mixováno, s jižní a jihovýchodní expozicí. Pinot Noir odtud bývá relativně nabušený a koncentrovaný, výsadby jsou většinou ve vyšší strmější části s načervenalými jíly bohatými na železo. Parádní kousky odtud produkuje třeba Domaine Muré, obzvláště pod jejich monopolním lieu-dit Clos Saint Landelin. Docela mne bude zajímat, jestli se právě na tomto víně zmínka o Grand Cru Vorbourg objeví či ne, zda pro ně bude důležitější tato zavedená „značka“ či nápis Grand Cru :-) Předpokládám, že na jejich Pinot Noir „V“ se nápis Grand Cru Vorbourg hrdě zjeví. Výborný Pinot z této vinice umí také Joseph Gruss & Fils, ale teda za pozornost stojí í vína ze „školního statku“, Domaine de l'Ecole, spadající pod místní zemědělskou školu, která už po generace vychovává alsaské vinohradníky.

Členské země Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), OIV, momentálně posuzují žádost Číny o plné členství. A předpokládá se, že se 51. oficiální členskou zemí OIV skutečně stane, a to v listopadu na konferenci ke 100. výročí založení organizace. Některé čínské regiony už jsou tzv. pozorovateli, ale plné členství Číny by zemi umožnilo podílet se na nastavovaní mezinárodních norem a předpisů. Mimochodem Čína je 9. největším spotřebitelem vína na světě s 6.3 milionu hektolitrů, což ale znamená méně než půl litru na osobu a rok a spotřeba navíc setrvale klesá. Vzhledem k počtu obyvatel mají i malé výkyvy v zájmu samozřejmě gigantický vliv na světový obchod. Jo a mimochodem Čína má i třetí největší plochu vinic na světě, 756 000 hektarů, většina je ale určena pro stolní hrozny. A i výsadby vinic spíše klesají.

Před nějakou dobou jsem tu psal historku z Německa, kdy jsme se snažili koupit místní víno v automatu, který ale neakceptoval pro ověření věku českou občanku ani řidičák (doklady mnoha jiných evropských zemí ale ano). A získat v podvečer v průchodu doklad totožnosti od náhodných kolemjdoucích se ukázalo relativně komplikované :-) Ale šikovní Němci už mají řešení, kterým je biometrická technologie Diebold Nixdorf Vynamic Smart Vision pro odhad věku ze scanu obličeje! Příště se do automatu jen podívám a ryzlinky se pohrnou! Mimochodem strategicky umístěné automaty s lokálními víny (potažmo dalšími produkty), fungující v libovolnou hodinu a i ve svátky, považuji za skvělý vynález. Který by se hodně hodil do každé byť malé vinařské obce. Určitě by to bylo snazší než obecní vinotéka, v automatu by mohl hezky rotovat sortiment mnoha různých vinařů. V zahraničí jsou podobné mašiny stále častější, u nás už taky narazíte na stroje s mlékem, sýry, ale třeba i masem nebo rajčaty, ovšem jde o aktivity spíše konkrétních producentů.

Jak možná víte, tak v Champagne každý rokem nastavují hektarový výnos, který je možné zpracovat na vína uváděná na trh. Je to komplexní proces, který samozřejmě ne vždy uspokojí všechny, kdy se na výsledném čísle dohadují zástupci domů i pěstitelů a berou v úvahu současné skladové zásoby, aktuální prodeje a úroveň poptávky i předpokládaný dlouhodobý vývoj s ohledem na ceny, zásoby distributorů a situaci na světových trzích. Pro letošek je hodnota 10.000 kg/ha, což je jedna z nejnižších v tomto století (loni to bylo 11.400 kg/ha, předloni 12.000 kg/ha; nižší než letos byl výnos nastaven jen při drastické omezení výnosu v době covidové epidemie a to k velké nelibosti obzvláště některých menších vinařů-pěstitelů). Toto číslo představuje zhruba 286 milionů lahví. Část případného vyššího výnosu mohou producenti zpracovat na tiché víno a uložit jako rezervu pro případ nějakého velkého propadu ve sklizni v následujících letech. Vzhledem k letošním deštivým a jinak komplikovaným podmínkám se ale předpokládá, že přirozený výnos bude tak či onak okolo nastavené hranice nebo nižší, ovšem liší se to výrazně dle oblastí (na jihu Aube bude hroznů určitě méně).

Komentáře používají Disqus