Peklo venku mne inspirovalo odvalit poznámky k vínu s ledním medvědem na vinětě a k suchým bublinám :-) Není to tak dávno, co jsem se zde zmiňoval o vinařce jménem Noelia de Paz a vinařství LaOsa (web), tenkrát mne vzorek moc neoslovil. Nedávno jsem otevřel její Polar Albariño 2022. Tentokrát jsme o kousek dál v apelaci Rías Baixas, konkrétně výtečné oblasti Salnés, 40-60 let staré keře rostou na písku a žule kousek od oceánu, a jde o spolupráci s Rodrigo Méndezem (viz třeba tu). Ruční sběr, lisování celých hroznů a spontánní fermentace v nerezu, zrání zhruba do března tamtéž na jemných kalech. Následně spojeno se zhruba 15 % stejného vína z předchozího ročníku školeného ve velkém foudre. Citronová žlutá barva. Vyzrále ovocná aromatika, žluté jablko a peckoviny, lehce medová a toastová linka s minerální mořskou slaností. Suché, středně plné, s výbornou kyselinou a šťavnatostí, opět žluté ovoce, citronová kůra, hezká stavba, slanost, vyvážené a slušně dlouhé. Solidní kousek, baví. Koupeno ve Španělsku za něco málo přes 14€.
Po několika letech jsem se opět dostal k přechutnání cavy z Finca Can Macià, od Fermí Bohigas (web), jednu dobu jsem je docela dost pil a naposledy o nich psal v článku Reserva a Gran Reserva od Bohigas. Tentokrát si je projel se zástupkyní vinařství na galadegustaci dovozce, VinoDoc / OKVino.cz. Vinařství postupně převedlo vinice do bio produkce, část už je certifikována a zbytek alespoň v přechodném období a bude brzy. Cava Galda Brut (Macabeo, Xarel·lo a Parellada, zhruba 12 měsíců na kalech a dozáž 6 gramů) je i vizuálně odlišená základní vstupní řada, čerstvé čisté přímočaře jablíčkově-florální, slušně postavené a pitelné. Brut Reserva (55 % Xarel·lo, 30 % Macabeo a 15 % Parellada, na kalech rok a půl, dozáž 6 g/l) je jejich hlavní víno. Čerstvé, čisté, lehce reduktivní na úvod, klasická aromatika bílého ovoce a sušených bylinek a trochy citrusové kůry, spíše suché v chuti, krásně udělané, vyvážené, příjemné pití. Brut Rosat (90 % Trepat a 10 % Pinot Noir, na kalech rok a dozáž 6 g/l) je ve vůni do malvic a drobných červených plodů a lehce zemité. V chuti suché, čisté, s dobrou kyselinou a šťavnatostí, lehce krémové, dobrá pitelnost a dochuť. Nic složitého, ale veskrze fajn. Semi-sec Reserva (50 % Xarel·lo, 30 % Macabeo a 20 % Parellada, na kalech 15+ měsíců a dozáž 33 g/l) je projevem hodně do zralých a navinulejších malvic, jablka, dotyk citrusů. V chuti kulatější, nasládlé, se solidní kyselinou. Proč ne, ale já pro to užití nemám. Brut Nature Reserva (55 % Xarel·lo, 30 % Macabeo a 15 % Parellada, na kalech nejméně rok a půl a zbytkový cukr nějakých 1.3 g/l) je víno citrusové a do světlých peckovin, trocha bylinek. Čerstvé, čisté, živé, kyseliny, citrusy a peckoviny, pitelnost, vyváženost. Solidní, výborně pitelný kousek. Extra Brut Gran Reserva (50 % Xarel·lo, 25 % Macabeo, 15 % Parellada a k tomu ještě 10 % Chardonnay, na kalech 30+ měsíců a dozáž 3 g/l) má trochu tmavší citrónovou barvu, aromatika je znatelně bohatší a komplexnější, lehce redukce, malvice a citrusy a k tomu toastová linka, decentně sušené plody a bylinky. Suché, šťavnaté, strukturované, ovocností kopíruje vůni, dobrá délka a pitelnost, dotyk minerality. Serióznější, moc pěkné bubliny. Každopádně celá ta řada je fajn, Reserva mi paradoxně o chlup víc seděla jako Brut než coby Brut Nature, ale Gran Reserva je převálcovala. Vzhledem k cenovému rozdílu jen 30 Kč… inu šel bych do nejvyšší řady za 370 Kč.