středa 17. července 2024

Ruinart, dinosauři, víno v Anglii, Bordeaux…

Už jsem to tu psal dříve, ale v posledních letech se dobře bavím u novinek velkých šampaňských domů, které tak nějak… inu různými slovy obalují nesporný fakt, že více než čerpají z formátů, které fungují u menších pěstitelů :-) Vezměte si třeba Maison Ruinart a jejich první nové cuvée po dlouhých dvaceti letech a pohled na „budoucnost Blanc de Blancs“ a „nutnost přizpůsobit se (klimatickým změnám) od vinné révy k vínu.“ S vínem poprvé přišli loni s bází ročníku 2018 a letos následuje už druhá verze, tentokrát demonstrující teplotní rekordy. Blanc Singulier Edition 19 je čistá šardonka ze zhruba dvaceti cru z Montagne de Reims (Sillery a Taissy), Côte des Blancs (Bergères-lès-Vertus a Cramant), Vallée du Petit Morin (Villevenard) a Sézannais (Montgenost). Většinu, 77 %, tvoří ročník 2019 a zbytek rezervy z 2018, 2017 a 2016, z čehož polovina samozřejmě zrála v dubových sudech a ne jen nerezu, a už tomu říkají perpetuální rezerva :-) Na kalech tři roky a chtějí za to 110 éček. Jo a abych nezapomněl, jaká hrůza tohle (ale když může i Moët…), je to Brut Nature úplně bez dozáže. Peklo mrzne!

Vždy když je řeč o chutných bublinách, tak doporučuji nadšencům zkusit i ty z Velké Británie. Tamní vinná produkce na mnohé stále působí jako něco strašně exotického a okrajového, ale realita je jiná. Aktuálně už tam najdete přes tisíc vinic a producenti za loňský rok prodali skoro devět milionů lahví. Jasně, tolik v některých zemích dělá jediné vinařství, ale stejně je to obrovský skok. A čísla budou násobně stoupat, podstatná část jsou bubliny (tři čtvrtiny) a na ty se čeká i několik let, v loňském roce vzniklo skoro 161 tisíc hektolitrů vína a na trh se dostanou v následujících letech. Mimochodem i odrůdové složení se stále drží na bublinovém resp. šampaňském schématu, skoro třetinu tvoří Chardonnay a následuje Pinot Noir a Meunier.

Pijeme víno, protože asteroid před miliony let vyhubil téměř všechny dinosaury? Inu je to možné. Vědci se domnívají, že bez dinosaurů lesy rostly hustěji, což znamenalo více kmenů a větví pro liány. Navíc rostoucí počet ptáků a savců, kteří se živí i hrozny, mohl pomoci šířit semena révy. Ale stejně, dvojku šardonky nebo mít možnost koukat, jak se krajinou toulají tyranosauři… těžká volba!

Dost možná vás neminulo video z bezpečnostní kamery, ve kterém maskovaná osoba otevírá tanky ve vinařství Cepa 21 ve španělské oblasti Valladolid. Do kanálu vyteklo na 60 tisíc litrů vína a šlo především o jejich top záležitosti. I tohle nakonec vedlo k odhalení viníka, podle všeho se jednalo o bývalou zaměstnankyni která dostala výpověď a mstila se…

Zase jednou o ČR píší i v zahraničí v souvislosti s alkoholem, a to konkrétně v článku „Spotřeba piva v České republice klesla na rekordní minimum.“ A když klesá spotřeba piva dokonce i v ČR, tak to už je třeba bít na poplach. Nejsme v tom zdaleka sami, spotřeba klesá i jinde. A platí to také pro víno. Lidé pijí méně. Pozitivní zprávy? No… jak pro koho, že.

Bordeaux v kampani En Primeur oproti loňsku zlevnilo, někdy i třeba o třetinu, ale furt to nestačilo pro opravdové nakopnutí zájmu. Jestli to třeba není tím, že sleva třetinu oproti minulému roku stále nevyvažuje obludný nárůst cen prestižnějších kousků za posledních 20 let, a zákazníky nalézají kvalitu někde jinde za lepší peníz. Ono je to krásně vidět i na bordeauxském La Place, kde se stále více obchodují vína z celého světa a nejen právě klasická Bordeaux. No a možná nás brzy čeká i větší podíl bílého vína, včetně apelace Médoc Blanc a nárůstu bílého v ráji Cabernetu :-)

Komentáře používají Disqus