pondělí 22. července 2024

Silvaner z Würzburgu a GG od Weingut am Stein

O víkendu jsem otevřel a s radostí vypil Würzburg Silvaner 2022 trocken z Weingut am Stein (web, dováží Der Weinschmecker), tedy od moderního vinařství rodiny Knollových z německé oblasti Franken, podniku biodynamicky hospodařícího (bio certifikování a členové respekt-BIODYN a Naturland) na zhruba 45 hektarech na okraji Würzburgu a v okolí Randersackeru, na často poměrně strmých svazích a hodně zajímavých polohách jako Randersacker Pfülben a Hohenroth či Stetten Stein. Od roku 2001 jsou členy VDP, od 2006 v bio a 2008 začali s biodynamikou. Odrůdově dominantně právě Silvaner, přes třetinu. Čtvrtinu tvoří burgundské odrůdy (Weiß, Grau i Spätburgunder) a další velký díl samozřejmě Riesling, ale pěstují také Müller-Thurgau, Scheurebe, Sauvignon blanc a v menší míře další odrůdy. Dělají především suchá tichá vína, ale i bubliny (klasické sekty šampaňskou metodou i pet-nat) a taky nejen vinné ale i různé ovocné pálenky. Prostě celé spektrum :-) Ve sklepě nerezy, dřevěné sudy různých velikosti, betonová vajíčka i amfory… co je zrovna potřeba a konkrétnímu vínu vyhovuje. Architektonicky dost zajímavá moderní vinařská budova, restaurace, eventové prostory… biodynamika, ale žádný velký punk a i ty „divočejší“ základní věci v lahvích jasně nalajnované a čisté. Mimochodem se (ne)chlubí historií od roku 1890, kdy v místě pradědeček současného vinaře nějaké to víno i dělal, ale primárně to byl špičkový bednář zásobující top vinaře v širokém okolí.

Pro víkendový sylván hrozny pocházejí z vinic Würzburger Stein, Kirchberg a Innere Leiste hned u města, či přímo v něm. Půda je tam mušlový vápenec a různé sedimenty. Víno je připravené čistě v nerezu a uloženo v burgundské lahvi pod šroubem. Zařazeno jako VDP.Ortswein a v rámci jejich produkce to už není základ, ale jde zároveň o jakousi jejich vizitku a zásadní víno. Citronová žlutá barva. Čerstvá, svěží slinosbíhavá aromatika. Minerální, lehce krémově ovocné do peckovin, trochu citrusové a listnaté. Suché, čisté, lehkonohé s moc fajn kyselinou, opět trochu krémové a zakulacené, dobrá délka, živá nervozita a pitelnost, zábavné skvěle pitelné. Baví!

Před několika měsíci (no jo, nějak nestíhám…) jsem měl možnost ochutnat, krom tohoto sylvánu v jeho mladší podobě, i jejich vrcholné GG kousky a navíc s možností ročníkového porovnání. Konkrétně šlo o Stettener Stein Silvaner GG ročníků 2020, 2018 a 2017 a k tomu Stettener Stein Riesling GG 2020 a 2016. Tahle jejich poloha je poměrně strmý svah nad Mohanem, s různě zvětralým mušlovým vápencem, poloha trochu teplejší a dávající dost efektní vína. Ta školí v kombinaci betonových vajíček, tonneaux a barrique sudů i amfor. Mladý Stettener Stein Silvaner GG 2020 je pikantní, na úvod trochu reduktivní a potřebuje větrat, hodně minerálně kamenitý, něco žlutého ovoce a koření, strukturovaný, dlouhý, vyvážené, bohatý. Složitější víno na celý večer či dva. Ročník 2018 znatelně nazrálejší, teplejší, medovější a žlutě ovocně zakulacené, ale stále důrazně minerální, strukturované, delší. Ročník 2017 opět nazrálejší ale pocitově o něco méně, pikantní, žluté ovoce, kamenitost, zajímavá kořenitost, trochu medové. Suché, čisté, velmi fajn kyseliny a dobrá délka, strukturované seriózní víno.

Stettener Stein Riesling GG 2020 je dost „wow“ záležitost, svěží energická citrusová a důrazně minerální komplexní záležitost, složitější vrstevnatý kousek, se znatelnějším vlivem dřevěných sudů aniž by rušilo, krásná kyselina, šťavnatost, struktura, délka. Zajímavé, trochu netradiční, s velkým potenciálem zrání. Ročník 2016 je v projevu dost nazrálé, intenzivní, toast s medem a sušený citron. Suché, čisté, vyvážené, docela dlouhé a efektní. Inu proč ne :-)

Komentáře používají Disqus