úterý 6. srpna 2024

Nealkoholický Riesling z Mosely

Před pár týdny jsem psal pro vinnou přílohu, která byla součástí Respektu, několik článků. A jeden z nich se týkal nealkoholických vín. Zmiňoval jsem se v něm mimo jiné o tom, že produkce výrazně stoupá a zvyšuje se i kvalita. A to jak díky dostupnosti technologií a jejich správnému zvládnutí, tak – a to je nejspíš ještě důležitější – změnou pohledu na nealko víno. Jednoduše řečeno je tu zřetelná snaha nabídnout těm, kteří alkohol nemohou či jen nechtějí pít (především mezi mladými dramaticky rostoucí skupině), kvalitní alternativu. Nejen „vínu trochu podobný nápoj“, ale produkt, který bude sdílet nemálo charakteru s vínem opravdovým. A Německo je v tomhle směru, stejně jako bylo u těch prvních nealko vlaštovek mnoho let zpátky, zase docela vepředu. Včera jsem ochutnal dealkoholizovaný Riesling z vinařství Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef (web, dobré neplést s dalšími vinařstvími se jménem Thanisch, jde to dost snadno) a byla to krásná ukázka, že jsem v článku nelhal :-)

První dojem z aromatiky je prostě moselský Riesling, stále mladý ale již trochu nazrávající, citrusový do limetky s dotykem florálních tónů a medu a náznakem petroleje. Něco je tam „divně“, ale na první dobrou bych nealko netipoval. V chuti už je nějaká kulišárna patrnější. Trocha cukru a výrazná kyselina nejsou úplně ideálně propojeny, není to úplně dlouhé a relativně tenké, ale určitý balanc to má, svěžest taky. Pije se to až příliš snadno, ještě snáz než i nízkoalkoholické kabinetty, nakolik bych nějaký divný asi tipoval. A určitě o hodně vyšší sladkost než skutečných jen něco málo přes čtyři gramy (pozn. taky že jo, cukr deklarován na 100 ml a ne na litr jako u klasického vína). Voní to jako víno, chutná to spíš jako víno než cokoliv jiného a navíc evokuje konkrétní odrůdu a vlastně i odkud to je. A to je upřímně obrovský úspěch! Hrozny pocházejí z ekologicky obdělávaných vinic na Mosele. Jejich nejslavnější Bernkasteler Doctor v tom asi dominovat nebude, ale okolí Bernkastelu ano. Ruční sběr, asi denní macerace, spontánní fermentace a na jemných kalech 4-5 měsíců. Následně vakuová odparka a smíšení zbylých složek bez odděleného alkoholu. Fakt bych chtěl ochutnat vedle sebe ten základ a odalkoholizovanou variantu. U nás třístovková záležitost, pořizoval jsem v AdVivum.

Kvalitní klasická vína s alkoholem jsou lepší než ta nealko a dost možná vždycky budou, i když ošálit hlavu se dá mnoha způsoby a lidé jsou více než nápadití. Dovolil bych si tvrdit, že tohle nealko je zajímavější pití než leckterá běžná spotřební vína. Budu si ho, nebo něco podobného, kupovat? Spíš ne, nakolik mít doma láhev pro abstinující návštěvu by nemuselo být špatné. Pokud nechci pít alkohol, tak je tu furt dost zajímavých variant. Macerovat ve vodě do fajn výsledků jde ledasco, o březových mízách a dalších zábavnostech nemluvě. Přesto jsem rád, že už jsou tu i podobné kousky :-)

Komentáře používají Disqus