pondělí 19. srpna 2024

Pár lahví v potoce chlazených

Zanedbávám vás, zanedbávám. Byl jsem na méně degustacích, otevíral spíše osvědčené lahve o kterých už psal. A spousta jiných faktorů se podepsala na mnohem méně příspěvcích, než na co jsem vás tu v uplynulých letech naučil. Minulý týden jsem navíc celý strávil tradičně na letním táboře na Šumavě. Potok chladí tak akorát červené, na bílé a růžovky je třeba izolovaná bedna naplněná ledem, ta na dochlazovaní potočních kousků vydrží i několik dní :-) Navezl jsem velkou zásobu fajn vín hlavně z kategorie dobrého poměru ceny a kvality, u kterých není úplně třeba přemýšlet, ale zároveň nabízí veskrze fajn vinný zážitek.

Třeba od Weingut Klaus & Mathias Wolf (web, dovozce) z Birkweilu v německé oblasti Pfalz, viz třeba tenhle nebo tenhle zápisek, jsem přihodil základní Riesling a taky Rosé (odrůdově Spätburgunder, St.Laurent a Dornfelder) v litrovce pod šroubem, lahve okolo dvou stovek. Roséčko je až překvapivě tmavé, intenzivní v barvě, čistě ovocné do drobnějších červených plodů, docela intenzivní, vyvážené v chuti, ovocné s dobrou kyselinou. Tohle je kousek na rozliv někde v bistru po sklence úplně ideální. Mladý ryzlink je… inu hodně přísný. Nějaký dotyk zbytkového cukru tam asi je, ale jak je to celé štíhlé a tenčí, je to prostě z výrazně vyšších výnosů, tak kyselina působí velmi, velmi přísně! I tak nekomplikované, odrůdově zařaditelné víno, proč ne.

Ale když to teda srovnám od stejného dovozce s litrovkou od Lucashofu, kterých jsem také pár vzal, tak je volba jasná. To je víno o něco vyváženější a tak nějak seriózněji působící, přičemž stojí o asi patnáct korun víc. Však jsou také hrozny z Erste Lage Forster Stift, byť její méně zajímavé části, i o tomhle jsem psal. Každopádně to roséčko mne baví dost. Jinak od Der Weinschmecker jsem tam otevíral také Spätburgunder trocken 2018 od Weingut Salwey, o tom jsem tu psal opakovaně. To je ukázková záležitost, která mne nepřestává bavit a funguje skvěle takhle v lese i na stole se skvělým jídlem.

Z růžovek jsem otevřel vícero lahví Frankovka rosé 2023 kabinet suché od „malého vinaře“ Mádla. To je moc dobře udělaná „líbivější“ záležitost, je tam patrný zbytkový cukr ale dost vysoká kyselina to posouvá do spíše suchého dojmu, barva je docela výrazná a projev taky, ovocný směrem do jahod a trochu krémový. Šťavnaté, ovocné, lehčí, jahodové, dobře pitelné. Zábavné a nepůsobí to falešně, povedené. Navíc cena hodně fajn, vysolil jsem za to asi 140 korun.

Vzal jsem tentokrát zásoby úplně dostatečné a nebylo třeba využít zdrojů okolních samoobsluh a supermarketů, ale stejně jsem neodolal a zkusil nový ročník Ryzlink rýnský 2023 jakostní od Vinice Hnanice ze Znojemska, psal jsem tu o 2021. Stovková záležitost a víno trochu florální a s linkou malvic a meruňek, spíše suché ale s jasným dotykem cukru a méně výraznou kyselinou než u 2021, trochu uhlazenější, pěkně ovocné a slušně dlouhé. Naprosto korektní záležitost, za tyhle peníze myslím dobrá volba a neurazí. V LIDLu bych se toho nebál :-)

Dost mne zaujala La Mítica Cava Reserva Brut Nature od producenta Josep Masachs (web, krátce k jiným jejich bublinám), pocta babičce současné generace vinařů. Odrůdově klasika Xarel·lo, Macabeo a Parellada z bio certifikovaných hroznů z okolí Sant Martí Sarroca a keřů v průměru 40 let starých, fermentace spontánní v nerezu, na kalech v lahvi nejméně rok a půl. To moje odstřel 23.11.2023, dozáž téměř žádná. Každopádně v technickém listu uvádí „Náš expediční likér byl připraven tak, aby cavě dodal další rozměr. Inspirován je naší babičkou a jejími tradičními recepty.“ Normálně tyhle PR věci ignoruji (nakolik někteří producenty mají jako expediční likér třeba extrémně staré solery a podobně), ale tohle víno prostě… voní jako bílý španělský vermut. A jsem přesvědčen, že ho tímhle směrem posunul právě až expediční likér. Barva je trochu výraznější, perlení menších bublinek a vytrvalé. Vůně klasický mix sušených květů a bylin, něco citrusů a nazrálosti a k tomu kořenitost, středomořský bylinkový mix, fenykl, jalovec, koriandrová semínka a pelyněk. V chuti suché, čisté, výrazné, citrusovo-bylinkové. Vysolil jsem za to 10€ a musím otevřít další láhev, jestli byla tahle nějaký úlet nebo je to běžný projev.

Komentáře používají Disqus