středa 28. srpna 2024

Vinař roku, moravský Shiraz, apelace Velikonoční ostrov a olympijská pochodeň v rukou vinařů

Před pár dny jsme se dozvěděli, kdo se stal Vinařem roku České republiky 2024 (web). Do soutěže své kolekce tentokrát přihlásilo 76 vinařů s celkem 683 vzorky a opět je hodnotila pestrá sbírka domácích i mezinárodních odborníků, včetně držitelů titulu Master of Wine. Rozhodně nejúspěšnějším byl a největší pozornost upoutal Jiří Uherek ze Sudoměřic, který získal jak hlavní ocenění vinaře roku, tak byl zároveň vyhlášen i coby Nejlepší rodinné vinařství v soutěži a odnesl si i titul šampiona bílých vín (nejlépe hodnocené víno nemusí nutně být z celkově nejlepší kolekce). Na druhém místě se umístil Martin Čapka z Hrušek a na třetím Vinařství Volařík z Mikulova. Do finále se probojovalo také pražské vinařství Zdeňka Zilvara jeho trojský Pinot Noir si dokonce odnesl titul šampiona v červených. Vida ji, Prahu! Soutěž nově přivítala i vinaře ze Slovenska, titul Vinař roku Slovenska 2024 si odnesl Martin Pomfy z úpatí Malých Karpat.

V ČR ještě chvilku zůstaneme. Sem tam sleduji, jak se vyvíjí Národní soutěže vín a co se nakonec asi tak dostane do Salonu vín. Krásnou ukázkou toho, jak se domácí scéna (a počasí) mění je aktuální šampion Mikulovské vinařské podoblasti, kterým se stal… Syrah 2023 výběr z hroznů od CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice z viniční trati Kačisdorfské pole, hned na hranicích s Rakouskem a o moc jižněji už to u nás už viničně nejde :-) Jasně, už v minulosti ve spoustě soutěží uspěl třeba Cabernet Sauvignon, o jehož vhodnosti pro naše vinice šlo v té době úspěšně pochybovat. Dneska tu najdete kompletní bordeauxskou sadu (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot) a k tomu i Malbec či Carmenére, i ten Syrah už je na víc různých místech a upřímně občas i stojí za pozornost. Jako raději vyhledávám Pinot Noir, Frankovku & spol., ale nemá smysl předstírat, že tyhle těžké mezinárodní váhy tu neexistují. Jen čekám, kdy počasí dospěje do bodu, kdy se tu začne masivně vysazovat Grenache :-)

Kolik apelací v Chile dáte z hlavy dohromady? :-) Pokud se náhodou chystáte na nějakou someliérskou soutěž, tak vězte, že mají dvě nové. A jedna z nich se nachází přes tři a půl tisíce kilometrů třeba od slavné a zásadní oblasti Aconcagua! Novinkou je DO Rapa Nui aka Velikonoční ostrov, který spadá pod Chile od roku 1888 a víno se tu pěstuje od devatenáctého století, nakolik to subtropickým klimatem není zrovna typická oblast. Původní výsadby se podařilo identifikovat třeba jako odrůdy País, Moscatel de Alejandría či Criolla, dnes se tu vysazuje třeba obligátní Pinot Noir a Chardonnay. Druhou novou apelací je DO Chiloé, soustroví okolo ostrova Chiloé. Tady prý ostrovy v zimě ráno a večer zahaluje hustá mlha a krajina a podnebí připomínají spíše Skotsko než středomořské Centrální údolí v Chile. Ale vysazuje tu i Montes, takže… uvidíme! Jo a nově také v Chile mohou psát na viněty další odrůdy, rovnou 41 nových bylo povoleno. Včetně kousků jako Montepulciano, Aglianico, Gamay, Garganega či Sylvaner. Nastudujte si detaily, ať vás na tom na mistrovství nenachytají ;-)

Trochu s křížkem po funuse, ale… během zahajovacího ceremoniálu Olympijských her v Paříži či v průběhu celé štafety po Francii se dostalo pocty nést pochodeň i několika vinařům. Své jméno spojil s velmi populární řadou vín Snoop Dogg, ale toho počítat nebudeme, nakolik ho celou olympiádu nešlo přehlédnout. Zajímavějším jménem byl hvězdný basketbalista a spolumajitel Château La Mascaronne v Provence Tony Parker. Ale cti se dostalo i jménu dost zásadnímu. Pochodeň nesla i současná superstar Languedocu, producent se spoustou různých vinařských usedlostí a 850+ hektary vinic převedených do biodynamiky, Gérard Bertrand. Proč? Před nesporně extrémně úspěšnou vinařskou kariérou byl profesionálním hráčem rugby v RC Narbonne a také Stade Français Paris :-)

Komentáře používají Disqus