pondělí 30. září 2024

Krásná hora s bublinami a mladými pinoty

Vinařství Krásná Hora (web) připravilo speciální bedýnku pro povodněmi zdevastovanou Opavu, konkrétně pro oblíbený festival Slunovrat. A dalo do ní jak v současnosti běžně prodávaná vína, tak jeden už dlouho vyprodaný kousek z archivu a naopak víno, které teprve na trh oficiálně půjde. Konkrétně Blanc de Blanc 2019 Brut Nature, zatím ještě bez viněty a jen popsaný fixou. Chardonnay čistě z trati Krásná hora, školeno na kalech něco přes půl roku v 500l dubovém sudu (3-4 plnění). Na kalech čtyři roky, bez dozáže, odstřeleno teď sotva dva měsíce. A jsou to pěkné, serióznější bubliny, na úvod trochu reduktivně funky ale postupně mix citrusů a malvic, s toastovou linkou, suché a šťavnaté, hezky postavené a delší. Se vzduchem a trochu vyšší teplotou nabízelo vrstevnatější, bohatší projev a dal bych tomu rozhodně ještě čas v lahvi se pořádně usadit.

Rovnou jsem si porovnal i jejich nejnovější inkarnaci odrůdy Pinot Noir v obou nabízených tichých podobách (bubliny se chladí na příště…). Pinot Noir 2022 aka základ z tratě Krásná hora ve Starém Poddvorově je směs všech jejich pěti burgundských klonů (kvasí i zrají v sudech zvlášť) a všech typů sudů (228 až 500l, nejstarší osmileté), fermentováno v otevřených kádích a ve dřevě 10 měsíců, bez čiření a filtrace, lahvováno v září 2023. Lehce opalizující rubínová barva. Čerstvá aromatika, červené peckoviny do višní, lehce herbální linka, mladistvé, příjemné, mírně chlebová kůrka a decentní kořenitost směrem kmín. Trochu natur štych ve veskrze sympatické podobě. Lehčí až středně plné, trochu výraznější šťavnaté kyseliny, sympatická červená ovocnost, vyváženost, méně výrazné tříslo a skvělá pitelnost. Tohohle bych s chutí vdechnul flašku. Ale po sklence v restauraci dobře napárované k jídlu by taky více než potěšilo. Pitomé je, že je toho ve volném prodeji vlastně docela málo, většina skončí právě po restauracích a u dovozců různě po světě.

Pinot Noir 2022 Barrel Selection je skutečně jen selekce sudů téhož, ve výsledku „jen“ tří klonů a nejstarší sud tříletý. A taky je toho samozřejmě mnohem méně, jen nějakých 1500 lahví. V sudech si poleželo o pár měsíců déle, lahvováno v únoru 2024 a opět bez čiření a filtrace a s minimálním sířením. Upřímně občas jsem u Krásné hory preferoval ty běžné řady, já si na výraznější dřevo nepotrpím, ale o tom tohle víno fakt není. Rubínová barva, o chlup tmavší a také jasnější. Výraznější zrale červeně ovocné, zralé višně, lehce mátová a florální linka, čerstvé, krásně zapracované dřevo, hlubší. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, červená zralá ovocnost, dobrá struktura a balanc, o chlup výraznější tříslo, delší. Výborný charakterní pinot! Jak bych ten základ fakt rád chlastal, tak když máte ta dvě vína vedle sebe, tak působí jakoby… rozostřeněji. Zatímco Barrel Selection je prostě krásný, mladistvý poctivý pinot se vším všudy. Rozdíl je dvě stovky, „běžná“ (furt toho zbývá pro nás málo) verze je za 299 a selekce za 499 Kč. A to je, se štemplem bio a biodynamikou ve vinicích a poctivým přístupem (a hlavně reálnou kvalitou v lahvi!), úplně fér.

Komentáře používají Disqus