čtvrtek 19. září 2024

Pět ryzlinků z Německa a Rakouska

Vyrazil jsem na galadegustaci dovozce JustWINE (web) a projel si nemálo z prezentovaného portfolia. Mimo jiné třeba všech jednadvacet dostupných ryzlinků, převážně kousků z Německa a k tomu něco Rakouska a Moravy. Krom jedněch bublin a jednoho sladšího kabinetu hlavně klasická suchá tichá vína. Pravidelné čtenáře nepřekvapí, že mi nejvíc vyhovovalo Německo (nakolik jsou Sonberk VOC Riesling 2022 a Ryzlink rýnský 2022 z velkého sudu od Špalka velmi solidní – a stylisticky diametrálně odlišné – ukázky odrůdy), byť i něco z Rakouska dost zaujalo :-) Favorité? Začneme na Mosele, Carl Loewen (viz třeba tento článek, jejich „základní“ staré keře kupuji nejméně krabici každý rok) Riesling Leiwener Laurentiuslay Alte Reben Trocken 2022. Jádro špičkové polohy s pravokořennými keři i 100+ let starými. Nádherná expresivní aromatika kombinující citrusy a zralé žluté peckoviny s kouřovou linkou a mineralitou, s dotykem medu, čerstvý komplexní projev. Pocitově někde na pomezí suchého a polosuchého vína, ale krásně svěží a energické, šťavnaté s moc fajn kyselinou, citrusy a podběl, strukturované, docela koncentrované, delší… tohle je fakt krásné. Naprosto skvěle přístupné a zábavné takhle mladé, ale vůbec bych se nebál to otevřít za pět, deset let…

Druhá zastávka je Pfalz a biodynamický a naturální producent Weingut Seckinger (web) z Niederkirchen u Deidesheimu. Dobrovolně přiznávám, že s jejich víny prostě trochu bojuji, ne vždy mi sedí sama o sobě a natožpak aby vyhovovala mému pohledu na Riesling :-) Ovšem Riesling Deidesheimer Herrgottsacker 2021 byl prostě parádní! Jde o spojení různých částí vinice (chladnější „zelenější“ výš u lesa, vyzrálejší jádro vinice na pískovci etc.), v projevu bohatší a docela koncentrované, trochu natur nízká síra funky ale nic divokého, něco redukce a kouřovosti, teplý vosk, žluté zralé ovoce. Suché, čisté, šťavnaté, strukturované a dlouhé, lehce znát macerace a dotyk tříslovin, ovocnost, energie a délka. Velmi zajímavé, charakterní super bílé. Tipoval bych Riesling z okolí Deidesheimu nebo alespoň Pfalze? Asi ne a mrzí mne to. Užil bych si celou láhev s chutí doma? Rozhodně!

Z Lesehof Stagård (opět viz starší zápisek) z Kremstalu mám ryzlinky rád a produkce ročníku 2023 vypadá dost povedeně. Urban Riesling 2023 je krásně svěží, jemnější, florální a chladněji peckovinově ovocný kousek. Suchý, čistý, živý, s bezva kyselinou a pitelností, vyvážený, šťavnatý, slušně dlouhý. Veskrze zábavný chlastací kousek s mnohým navíc. Handwerk Riesling 2023 je projevem o něco „naturálnější“, otevřenější, a divočejší. S důraznější ovocností, plnější a krémovější projev, strukturovaný, s dotykem macerace, bohatší a složitější, delší. Výborná věc. Upřímně kousky vedle od vinařství Thomas Gritsch či Johann Donabaum z Wachau taky fajn seriózní věci, ale Stagårda bych prostě pil mnohem raději.

No a ještě jednou Rakousko, Grüber Röschitz (starší zápisek) z rakouského Weinviertelu a jejich Riesling 2022. Hravá viněta docela naznačuje styl vína. Čerstvé, veselé a energické, až překvapivě minerální a trochu kouřové, florální a bílé peckoviny. Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé, fajn peckovinová ovocnost, dobré kyseliny ale nic přísného, minerální linka, pitelnost… Přímočaré a přístupné a snadno chlastací aniž by bylo jednoduché a nudné. Baví.

Komentáře používají Disqus