pátek 18. října 2024

Degustace Beaujolais s pozvánkou

Minulý týden jsem v rámci průřezové degustace Kupmeto dělal samostatnou ochutnávku Beaujolais, tématem „přednášky“ byla ve zkratce oblast a její specifika obecně, ale především pak produkce Château des Jacques (viz starší články k tématu) a srovnání různých cru a také ročníků. Tohle vinařství není úplně typické, na druhou stranu (krom úvodního Beaujolais-Villages „Combe aux Jacques“ 2023 z produkce Louis Jadot, které je naopak docela encyklopedická ukázka) vína mnohým ukázala, že Beaujolais může být něco úplně jiného, než si ze zkušeností s mladými a přímočaře ovocnými víny vybaví :-) Projeli jsme si Fleurie 2021 a ukázku štíhlejšího ročníku a pak rovnou skočili do vyzrálejších vín s Morgon 2016 v magnumce a „základním“ Moulin-à-Vent 2016 ze směsi více poloh. Ročník 2016 byl z těch rozhodně náročnějších, ale vznikla z něj mnohdy nádherná strukturovaná komplexní vína a tady to bylo dobře vidět. Oboje se dopilo s chutí. A pak už následovalo srovnání dvou cru vždy ve dvou ročnících, mladém plnějším 2019 a chladnějším a již vyzrálejším 2013. Konkrétně šlo o Moulin-à-Vent „Clos du Grand Carquelin“ a Moulin-à-Vent „Clos de Rochegrès“ 2019. Za mne teda Rochegrès 2019, se svou krásnou strukturou a šťavnatou chutí a elegantním projevem, nejlepší víno večera. S potenciálem zrát 20+ let do krásy.

Před pár dny jsem měl možnost prochutnat si několik desítek dalších Beaujolais různých stylů a pár z nich mne nadchlo, nejspíš sepíšu nějaký ten článek. Bylo to taková malá přípravka na veřejnou akci, která se uskuteční 22. listopadu v Almě. Wine Jam: Beaujolais představí charakterní Beaujolais od několika různých domácích dovozců, těšit se můžete na producenty jako Chermette, Jean Foillard, Thivin, Desvignes, Elisa Guerin, Jean Paul et Charly Thévenet, Lapierre a další. Sem to píšu i proto, že v rámci akce povedu (tak vznešeně tomu říkají!) masterclass k tématu. Místo, odrůdy, styly, apelace. Minulost, současnost i budoucnost regionu, to vše doplněno pár vzorky a tipy, které další si k tomu či onomu tématu přechutnat na následné volné ochutnávce. Tak přijďte! Beaujolais si pozornost zaslouží! A já chci vidět, že všechen ten čas, který propagování téhle oblasti věnuji, nepřichází úplně vniveč! ;-)

Komentáře používají Disqus