pondělí 21. října 2024

Naturálno od Schödl Family a nejen skvělý veltlín

Do Prahy, konkrétně na degustaci do restaurace Danu, dorazil Mathias Schödl z rodinného vinařství Schödl Family (web) v rakouském Loidesthalu, tedy vinařské oblasti Weinviertel. Vína prezentoval na degustační večeři, ale té jsem se neúčastnil a jen si ho vyzpovídal hodinku předtím. Sourozenci Mathias, Viktoria a Leonhard se po stážích všude možně po světě i Rakousku postupně vrátili do rodné oblasti s rozhodnutím dělat poctivá vína z ekologického zemědělství, první ročník na trhu byl 2018 a zatím je to celé hodně ve vývinu. Bratři mají na starosti sklep a vinohrady, sestra především propagaci a marketing, ale už též studuje v Geisenheimu. Rodina už předtím vinařila na nějakých dvou či třech hektarech, a jejich otec učí enologii v Klosterneuburgu a na BOKU ve Vídni, ale nebyla to jejich hlavní aktivita. Tou se stala až se současnou mladou generací.

Za posledních nějakých osm let se jejich vinařství postupně rozrostlo na 20 hektarů, primárně z nových výsadeb na jejich prázdných pozemcích tak i staršími keři z vinic co dříve pronajímali. Výsadby mají jak stěžejní odrůdy Grüner Veltliner (ostatně i jako jakýsi slogan používají „We want our planet to be #grüner“) tak několika dalších. V bílé Welschriesling, Weißburgunder, Riesling, Chardonnay, Gelber a Roter Muskateller či Scheurebe, v modré Pinot Noir, Sankt Laurent, Zweigelt, Cabernet Sauvignon či Merlot. Nakolik mnohé končí častěji ve směsích. V rámci experimentů a přizpůsobování klimatickým změnám vysázeli i třeba Grenache Blanc a Rouge, Syrah či Chenin Blanc a budou si s nimi hrát opět hlavně ve směsích.

Ve vinicích jedou čistě a jsou bio certifikováni a biodynamičtí, od loňska členy respekt-BIODYN. Ve sklepě také s minimem zásahů, fermentace spontánní a školení bez aditiv krom případné trochu siřičitanů (prakticky u všeho se pohybují někde okolo 15 mg/l, sířeno při lahvování které je obvykle bez čiření a filtrace). Nerez a sudy různých velikostí, sem tam vajíčka a amfory. Krom tichých vín jedou u šumivá a nejen pétnat, ale především kousky klasickou metodou s delším ležením na kalech (a jejich ručním setřásáním) ve vlastním sklepě. K těm je přivedl právě jejich otec, který má pro bubliny a především Champagne velkou slabost a pravidelně je jezdil zkoumat i do místa vzniku :-) Na bubliny mají komplet technologii včetně stroje na odstřel, nenechávají si je zpracovávat jinde.

Na degustaci s vinařem jsem ochutnal sedm vín a další dvě si pak koupil na doma, jedno už otevřel a poznámky též přidám. Poslední, právě klasické bubliny, na otevření ještě čekají a podělím se o poznámky snad časem. Ale dnes alespoň „ancestral“ metoda. Pét Naturel 2023 je Grüner Veltliner, Weissburgunder a Riesling (klasický a Roter) kvasící v nerezu a pak nalahvovaný a dokvašený v lahvi, pod korunkou ale před prodejem ho odstřelují. Čerstvé, řízné, voňavé, florální a zelené jablko. Šťavnaté s výraznější kyselinou, moc pěkné perlení, čisté, osvěžující a skvěle pitelné. Povedené. Pét Naturel 2023 Rosé je připravován z odrůd Pinot Noir a Zweigeltrebe, opět odstřeleno. Světlejší narůžovělá barva. Čerstvé, energické, červené jablko a drobné červené plody, rybíz. Suché, čisté, moc fajn kyseliny a příjemná ovocnost. Šťavnaté, dobře pitelné.

Safari 2023 je „projížďka jejich vinicemi“ a mix všech možných odrůd lisovaných jako celé hrozny a to vše doplněné o macerovaný muškát, ve všech případech jde o mladší výsadby. Školeno v nerezu a ve velkých starších sudech. Tmavší žlutá barva, čerstvé, florální-citrusové a lehce krémové, suché, čisté, snadno pitelné, osvěžující, příjemné lehce macerované bílé. Jako jediné pod šroubem, jinak nedají dopustit na klasický celokorek. Free Your Mind 2023 je společná fermentace odrůd Grüner Veltliner (dominantně), Scheurebe a Gelber Muskateller, do tanku celé hrozny a „semi karbonická macerace“, následně školení ve větších dubových sudech. Tmavší opalizující žlutá barva. Žlutá ovocnost, citrusy a malvice, výraznější projev. Suché, s pěknou kyselinou, bohatší a docela seriózní, strukturované bílé. Minerální linka, trochu tříslovin, delší… moc pěkné.

Grün Grün Grüner 2023 je ze tří různých vinic, fermentováno a školeno na plných kalech v 300 a 500l sudech, ale i nějaká ta amfora a vajíčko se našlo, je to jejich hlavní pohled na odrůdu. Složitější, bohatší aromatika, trochu pikantní, florální, malvice a slámová. Suché, čisté, pěkně postavené, charakterní bílé. Supernova Rosé 2023 je kombinaci Svatovavřineckého a Pinotu Noir z jejich nejchladnějších poloh. V zásadě jde o pinot surovinu na bubliny doplněnou o vavřince jen coby „saignèe“, lehce zbarvený samotok. Školeno v dubových sudech. Čerstvá, svěží aromatika, červené jablko, drobné červené plody, vápenitá linka. Svěží a energické v chuti, šťavnaté se super kyselinou, minerální, lehce svíravé. Sympatické pití.

Noir Noire Noir 2023 je jejich první ročník čistého Pinot Noir, ze starších keřů francouzských klonů na trati Kirschgarten. Připraveno semi-karbonickou macerací v dřevěném fermentéru a následně školeno ve starších sudech asi 10 měsíců. Bylo toho prozatím asi 900 lahví. Rubínová barva. Voňavé, krásně ovocné, třešně a drobné červené plody, rybíz, trochu herbální linka / rajčatový list. Suché, šťavnaté, s výbornou kyselinou a čerstvou červenou ovocností, slušně postavené, s méně výrazným tříslem, bezva pitelnost. To mne baví hodně.

Na doma jsem si vzal Grüner Veltliner Götzenthal 2021, tedy veltlín z jedné specifické polohy na hlubokých spraších, z keřů zhruba 25 let starých. Asi půldenní macerace, následně fermentace ve větších starších sudech a tam i zrálo. Jde o první ročník tohoto vína. Lehce opalizující trochu tmavší žlutá barva. Pikantnější a na úvod lehce reduktivní, minerální, čistá krásná aromatika, zrale ovocná ale slinosbíhavě živá, trochu exotičtější ovocnost a žluté malvice, lehce kouřová a s minerálním štychem. Suché, středně plné, šťavnaté, výraznější krásná kyselina ale vyvážené, bohatší a delší, pěkně zapracované dřevo, nádherný živý Veltliner. Druhý den pocitově hutnější a „matnější“ projev, stále ale výborné. Seriózní, strukturované bílé. Má to takový trochu „burgundský“ štych a připomnělo mi stylistiku některých přísnějších šardonek od Jaroslava Osičky.

Komentáře používají Disqus