Tento týden nás čeká třetí čtvrtek v listopadu a to znamená, že se oficiálně začne prodávat Beaujolais Nouveau. I v Praze se odehraje několik tematických akcí, za mne je ale nejdůležitější ta páteční. WINE JAM: BEAUJOLAIS v Almě se nebude úplně věnovat mlaďochům, ale představí hlavně skvělá cru a obecně vyšší třídu, sortiment několika různých dovozců a je rozhodně na co se těšit. Na webu je většina jmen zmíněna, celkem půjde o nějaké čtyři desítky různých vín včetně pár docela legendárních kousků. A pokud se utrhnete dříve než na podvečerní volnou degustaci a následnou párty, tak od tří tam budu mít přednášku k regionu. Něco k historii, prokletí i požehnání nouveau, odrůdě Gamay i těch ostatních, jednotlivým apelacím, zabrousíme k tradici i moderně, naturálnu i technologiím a podíváme se do budoucna co nás čeká se změnou klimatu, snahami i 1er Cru vinice a podobně. Věřím, že to bude zajímavé. A samozřejmě i pár lahví u toho ochutnáme, aby nebyla úplná nuda ;-) Já vím, že Beaujolais má… no prostě stále ještě trochu reputační problém. Ale úplně neprávem, umí nádherná vína za stále ještě rozumné ceny. Doražte posoudit sami, místa ještě jsou!
Na degustaci bude určitě něco od Domaine Louis-Claude Desvignes (web, dováží Domaine R&B a aktuálně mají myslím nejširší portfolio oblasti na našem trhu), po delší době jsem si od nich nedávno tři vína ochutnal. Doménu už přes dvacet let vedou sourozenci Louis-Benoît a Claude-Emmanuelle Desvignes, vinaři v již osmé generaci (ono i to příjmení…). Sídlí ve Villié-Morgon a právě Cru Morgon, z dnes již certifikovaně bio vedených vinic, je to hlavní co dělají. Jejich vína z trati Javernières patří mezi to nejlepší v apelaci. Dnes všechno víno sami lahvují (dříve část prodávali) a zároveň fungují jako malý negociant zaměřující se především na specifické terroiry Morgonu a okolí. Vinifikace je u nich klasická semi-karbonická, školení hlavně v betonu (klasické tanky a sem tam vajíčko), síření nijak výrazné a filtrace spíš jen hrubá.
Beaujolais „L`Aube à Javernières“ 2023 je jejich jediné červené co není vyloženě z Morgonu ale pouhé základní Beaujolais, ovšem z ani ne hektarové parcely na hranici právě zmíněného Javernières. Beton, macerace krátce přes týden. Je to krásně čerstvá, intenzivnější ovocná, šťavnatá výborně postavená záležitost s trochu znatelnějším tříslem a svíravosti, poměrně seriózní a delší. A v klidu strčí do kapsy některá cru jiných vinařů. Morgon „La Voûte Saint-Vincent“ 2023 je taková jejich klasika z různých parcel v rámci trati Douby na hranici s Fleurie a Chiroubles, z už trochu starších keřů v průměru okolo 45 let, macerace pod dva týdny a zhruba z poloviny celé hrozny, zrání beton. Voňavé, bohatší, výrazně ovocné a expresivnější v projevu. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné s výbornou kyselinou, sladkost ovoce, vyváženost, velmi slušná délka. Taková parádní balanc mezi veselostí a chutí to klopit a něčím, nad čím se chcete víc zamýšlet. Morgon Javernières 2023 je z top polohy na úpatí Côte du Py, s půdou hlubší, s červeným jílem s velkým podílem železa. Macerace „delší“, asi 14 dní, opět semi-karbonická, a zrání 9-10 měsíců v betonu. Tady je projev opět krásně čistě šťavnatě ovocný, trochu tmavší a hlubší a celek více směrem „serióznosti“ než čistě veselý, trochu pikantnější a kořenitý. Suché, šťavnaté, krásně strukturované. dlouhé, skvěle vyvážené krásné víno. A to je na začátku cesty a ještě nejde o selekci z této polohy jako Les Impénitents nebo Aux Pierres. Myslím bude skvěle zrát a vsadil bych se, že podobně jako další ročníky půjde během let dost směrem „pinotového“ projevu.