čtvrtek 16. ledna 2025

Vinory a expresivní Nizza a Roero Arneis

Přiznám se, že první pohled na viněty – kombinace názvu podniku a vzhledu – ve mně vzbudila trochu dojem „to je nějaké průmyslové družstvo s miliony lahví“. Ale první sklenka spíše už nakopla zkoumat trochu víc a nakonec jsem si vína vypil s chutí a potěšila mne. Řeč je o Vinory (web, dováží Víno pro Vás) z Nizza Monferrato, jsme tedy v Piemontu nedaleko Asti a oblasti, která si už nějaký pátek buduje jméno jako zdroj špičkové Barbery. Každopádně téma apelace Nizza je na samostatný článek, třeba k němu vzepřu síly. Dnes to bude o vinařství Vinory. Stojí za ním parta přátel a obchodních partnerů z Norska, kteří nejdříve založili vinnou dovozní firmu a následně i bar a poté si udělali radost i vlastním italským vinařstvím. Andre Sperre se z Norska do Itálie přestěhoval a podnik řídí na plný úvazek, ostatní spolupracují přímo na místě spíše jen občasně (rozuměj sem tam zaskočí na dovču a třebas posbírat hrozny). Začali koupí vinařství s 3.5 ha a první sklizní v roce 2017, dnes pracují na hektarech čtrnácti a to v ekologičtějším režimu. Na webu mají dost dobře zpracované info k jednotlivým cru, dokonce do Google map zakreslené a tak.

Zároveň je to projekt tak trochu specificky negociantský, v každé apelaci či konkrétním cru spolupracují s nějakým výborným vinařem, který pro ně víno v podstatě „na klíč“ připravuje, primárně ale z jejich výsadeb. Tyhle informace nijak netají, naopak jasně uvádí kdo je kde jejich partnerem. Třeba pro Cru Barolo je to Lorenzo Olivero (Olivero Mario), Za Nizza Cru Saline stojí Andrea Elegir (Borgo Moncalvo a Isolabella della Croce), Cru Montebello v Roero Arneis zase připravuje vyhlášený konzultant Gianfranco Cordero, který má ale s dětmi i vlastí fajn vinařství (Serena & Gabriele Cordero) a tak dále. Povětšinou jde o proponenty bio produkce, nižšího síření a tak, ale žádné velké divočiny :-) V nabídce Vinory je nyní tedy nejen Barbera pod Nizza DOCG, ale také Barbera d’Asti, nabízí Roero Arneis a též Barolo a Barbaresco. A k tomu nějaké to Monferrato Rosso a trochu růžovky.

Projel jsem si osm vín, byla to především Barbera a k tomu Roero, Nebbiolo zatím dovozce ještě nemá. Roero Arneis 2023 (vinice u obce Priocca, čistý nerez) má citronovou lehce tmavší barvu. Vůně kombinuje malvice s citrusy, grep a pomelo, lehce evokuje kůru a hořkost, jasmínová florální linka. Suché, středně plné, čisté s fajn kyselinami, opět malvice a grep, dobrá délka, dotyk slanosti a kůry v závěru, solidní vyvážený fajn kousek! Roero Arneis Montebello 2023 (Cru Montebello u Vezza d’Alba, jen nerez) světlejší citronová barva. Čerstvá, svěží vůně, malvice a grep a zajímavá linka římského kmínu. Suché, čisté, malvicovo-citrusově ovocné, středně plné s dobrou kyselinou, slušná délka a balanc, lehounce nahořklé v závěru, fajn vyvážené pití. Možná o chlup strukturovanější než „základ“, ale rozdíly nejsou dramatické.

Před sadou Barbery odbočka k Monferrato Rosso Mandragola 2022 (dvě různé vinice, jen nerez) je kombinace lokálních odrůd Nebbiolo a Barbera s mezinárodním Cabernetem Sauvignon. Výraznější rubínová barva. Trochu teplejší, sladší ovocná aromatika, zralé až přezrálé červené ovoce a černý rybíz, lehce kořenitá linka. Suché, čisté, středně plné, výraznější, dobrá kyselina, sladší červená ovocnost, uhlazenější tříslo. Nekomplikované, slušné červené.

Barbera d'Asti Moncucco-Cavino 2023 (mladá vinice Moncucco-Cavino u Mombercelli spadající i do apelace Nizza, ale pouze nerez a Nizza má povinné zrání v sudech alespoň půl roku) má tmavší rubínovou barvu. V aromatice čerstvé, čisté spíše červené ovoce, jahody a peckoviny, kořenitá linka. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, mladé, výraznější kyselina a šťavnatost a pitelnost, sladší červená ovocnost, balanc. Takový chlastací přímější „pizza/pasta kousek“, ale sympatický. Barbera d'Asti Superiore Bricco 2021 (Cru Bricco di Nizza u Nizza Monferrato, mladé keře, rok a půl v sudech z různých francouzských dubů) tmavá hlubší barva. Zralé tmavé třešně, lehce rozinková linka a obecně sladce ovocný projev, intenzivní, kořenitá linka, něco vanilky. Suché, plnější a silné, zrale ovocné, fajn kyselina a celkem uhlazenější měkčí třísloviny, důraznější a docela dlouhé. Efektní, slušný kousek.

Nizza Saline 2020 (staré keře v cru Saline u San Marzano Oliveto, zrání dva a půl roku v 1000l sudech z rakouského dubu od bednářství Schneckenleitner) má tmavší rubínovou barvu. Nazrálejší, otevřenější aromatika. Tmavší ovocnost, švestky a až lesní plody, poměrně intenzivní, trochu balzamiková linka, nugát a kořenitost. Suché, čisté, plnější s poměrně výraznou kyselinou, tříslo sladké měkčí jemnozrnné, tmavší teplejší ovocnost, dobrá délka. Efektní, koncentrovaná, hlubší a zajímavá vyvážená Barbera. Nizza Moncucco-Cavino 2021 (mladé výsadby v cru Moncucco-Cavino u Mombercelli, rok a půl v různých francouzských dubových sudech prvního až třetího použití) temná, hutnější hluboká barva. Sladší tmavě ovocná vůně, až přezrálé plody, švestky a lesní plody, výraznější projev dřeva, čokoláda. Suché, plné a intenzivní, sladce ovocné ale s výraznou kyselinou a šťavnaté, výraznější třísloviny, trochu zemitější a masitě kovová linka. Solidní struktura. Nabušené, s vysokým alkoholem ale až překvapivě dobře pitelné. Nizza Bricco 2020 (Cru Bricco di Nizza u Nizza Monferrato a mladé výsadby, dva roky v různých francouzských dubových sudech prvního a druhého použití) tmavá hutnější barva. Výrazné, nazrálejší a sladce zrale ovocné, černé třešně a tmavé peckoviny, ovocný rozvar, vanilka, dřevo, sladší kořenitost. Suché, plné, intenzivní, poměrně koncentrované, delší, výraznější ale jemnozrnné tříslo, dřevo dobře zakomponované a celek o chlup vybalancovanější než Moncucco-Cavino, delší. Efektní silná Barbera, která se ale opět přes obludných 16 % alkoholu vlastně překvapivě dobře pije.

Můj favorit je Roero Arneis 2023 a z Barbery potom Nizza Saline, které je o něco méně „explozivní“ než Bricco a Moncucco-Cavino.

Komentáře používají Disqus