Jsem zpět z Barcelona Wine Week. Ochutnal jsem pár skvělých vín, potvrdil si kvality několika vinařství, ověřil svou lásku k vínům různých stylů z Andalusie a učinil pár nových vinných objevů. Hodně mne potěšila samoobslužná (mašiny dávkující vzorek) degustační sekce s 70+ vybranými víny všech možných oblastí se společným tématem dědictví minulosti, starých a často i více než stoletých keřů. Byla tam jak slavná známá vína, tak spousta zajímavých kousků z okrajových odrůd a méně známých oblastí, někdy i lahví vznikajících v počtu pár stovek kusů. Podnětná zkušenost. Tématem rozhovorů pak bylo všechno možné, od změn v konzumačních návycích a boji proti pití alkoholu, přes riziko amerických cel po potíže s počasím a vývojem klimatu.
Třeba taková Jumilla, oblast o nějakých dvaceti tisíci hektarech z nichž je skoro 80 procent v podobě nezavlažovaných keříkových výsadeb, posledních několik let vykazuje pokaždé výrazně nižší sklizeň než rok předchozí a oblast se „mění na poušť“. Oficiální průměrné roční srážky jsou tam sice 300 mm, ale realita uplynulých let hodně jiná, loni to bylo jen 130 mm. A vinice pomalu mizí, ještě na začátku století tam bylo přes 45 tisíc hektarů, takže jsme na méně než půlce. Ročník 2024 je sklizeň rekordně nízká a pro některé producenty na pětině dřív běžného výnosu. Byla to ale právě Jumilla, kde jsem si našel jedno vyloženě skvělé vinařství, celkem logicky jedno z těch hospodařících ve vysokých nadmořských výškách obvykle se starými a velmi starými (a dokonce pravokořennými) keři. Ale o něm třeba víc někdy v budoucnu…
Nemalým tématem na festivalu byla také nealkoholická vína, jejichž spotřeba a produkce letí nahoru neskutečným tempem, v podstatě o desítky procent ročně a společně s dalšími nápoji se v některých zemích „no and low“ segment za loňský rok zdvojnásobil. Za poslední rok či dva jsem měl možnost pít celkem fajn kousky, pravda systematicky jsem se snažil zkusit hlavně nějaké ty opravdu slibné / od prestižních vinařů, ale upřímně pivo je v tomhle ohledu zatím o dost dál a nealko varianty svým „plnotučným“ předobrazům přeci jen blíž. Uvidíme, jak se kvalita posune dál. Každopádně třeba Familia Torres teď investuje šest milionů EUR do nového provozu zaměřeného právě na nealko řadu Natureo. A zdaleka nejsou jediní. Při rozhovoru s jedním producentem špičkové Riojy, kdy na tohle téma přišla řeč, se podíval na stánek velkého vinařství se slovy… „Se podívejte, letos to je na stánku největší nápis, že mají i 0.0%. A dokonce si k tomu dovolí napsat víno!“
Užij jsem si nové vinařství ve sdružení Corpinnat (měli tam vlastní sekci mezi velkými apelacemi), Cisteller, i když teprve začínají a v bublinách zatím silní nejsou, vlastně mne překvapilo že už je mezi sebe ostatní vzali. Ale kvalita tam byla, ne že ne. O bubliny byl obecně docela zájem. Ovšem přes nepřehlédnutelné velké prezentace Freixenetu či Codorníu je aktuální stav cavy… mírně řečeno komplikovaný. Loni v dubnu jsem psal, jak hlavně kvůli suchu Freixenet propuští kvanta zaměstnanců. Propad produkce je tak obrovský, takže musí aktuálně limitovat prodeje a ledasco je „na příděl“. Limitování a propad prodejů je nejvíc vidět v Německu, které pokleslo o… 55%! Šla tam především nejlevnější produkce a drtivou část řešil právě Freixenet s dramaticky poníženými dodávkami, Německo tak ztratilo pozici světové jedničky v dovozu cavy. Ale dějí se i pozitivnější věci. Veškerá cava top kategorie Guarda Superior bude od ročníku 2025 plně bio. A plán je v brzké době mít v bio celé DO Penedès a veškeré tam vyprodukované bubliny.
Mimochodem dost mne zaujalo, že na jinak čistě španělském expu mělo jako jediný zahraniční producent prominentní stánek Prosecco Mionetto. Pravda, společně s Freixenetem jsou součástí stejné skupiny Henkell, ale i tak. Přišlo mi to jako docela facka do tváře s počasím o život bojující cavě, jejichž pozice na trhu teď nahrazuje. Consorzio Tutela Prosecco DOC teď oznámilo, že rok 2024 byl jejich zatím vůbec nejúspěšnější a na trh pošlou 660 milionů lahví. A Itálie jako celek 1.015 miliardy, o osm procent více než předchozí rok. Boj především v základním segmentu je prostě tvrdý a krutý!