středa 12. března 2025

Friedrich Becker, Cru Bourgeois 2025, bio nealko, Aldi bez záklopek

Dnešní přehled novinek ze světa vína zahájím další smutnou zprávou. Na konci února zemřel Friedrich „Fritz“ Becker ze stejnojmenného falckého vinařství, jeden z pionýrů seriózních červených vín v Německu a autor především charakterních špičkových představitelů odrůdy Pinot Noir. Když v roce 1973 převzal rodinný podnik, okamžitě opustil místní družstvo a začal pracovat na vlastních kvalitních vínech, postupně vinařství posunul mezi nejlépe hodnocené v zemi. Od prvního ročníku má na vinětě lišku, symbol vytrval dodnes. Vinařství už několik let vede jeho syn Friedrich Wilhelm Becker a kontinuita je zachována. Asi vytáhnu nějaký jejich pinot ze sklepa…

Po pěti letech byla v Bordeaux aktualizována klasifikace Cru Bourgeois, která má stále rozdělení na tři úrovně ale zpřísňuje podmínky k jejich dosažení. Což se (společně s obecně dost obtížnou situací v regionu) projevilo i na počtu zařazených producentů. Nyní jich je klasifikováno „jen“ 170, což je pokles o 37.7 % z původních 249. V klasifikaci najdete 14 Cru Bourgeois Exceptionnel, 36 Cru Bourgeois Supérieur a 120 Cru Bourgeois. Klasifikace se opět nesla ve znamení drobných kontroverzí, všemožných více či méně podložených zvěstí, nečekaných i očekávaných odchodů ze systému. Pro zařazení se hodnotí – na kvalitu, konzistenci produkce a třeba i potenciál zrání – pět ročníků každého producenta, tentokrát šlo o slepou degustaci ročníků 2017 až 2022. Součástí hodnocení jsou i návštěvy vinařství. Pro vyšší úrovně se klade mnohem větší důraz na práci o vinice a udržitelnost než dříve (a pro rok 2030 se vše ještě zpřísní i pro úroveň základní, minimum by mělo být HVE3), ale roli hraje i pozici na trhu či marketingové aktivity.

Kompletní klasifikaci najdete zde, zde alespoň přehled té nejvyšší, Cru Bourgeois Exceptionnel. V té si 6 podniků hodnocení z roku 2020 udrželo, osm z klasifikace úplně zmizelo (např. i jména jako Belle-Vue, Cambon la Pelouse či Lilian Ladouys) a osm bylo naopak povýšeno. Zůstávají Château Malescasse, de Malleret, du Taillan, d’Arsac, Paveil de Luze a le Crock. Z kategorie Supérieur pak povýšilo Château la Cardonne, Castera, Laujac, Paloumey, Reysson, Reverdi, Mongravey a Lafitte Carcasset. Mimochodem klasifikace má jednu zajímavou specialitu. Vinařství se dozví, jak v hodnocení dopadla, ještě před oficiálním ohlášením výsledků. A pokud verdikt nesplňuje jejich očekávání, mohou se ještě úplně odhlásit a nikdo se nedozví, že už např. nespadají do té nejvyšší kategorie jako dříve.

EU upravila regulace týkající se nealkoholických vín, segmentu rostoucího neuvěřitelnou rychlostí, a nově bude možné víno dealkoholizovat při zachování bio certifikace. Dosud, jakkoliv bylo na počátku bio certifikované víno, výsledný nealkoholický produkt štempl ztrácel. Jsou tam nějaká pravidla, např. technologie za využití vakuové dvoufázové odparky při maximální teplotě 75°C a filtrace na ne více než 0.2 mikronu… což jsou ovšem pravidla dosti mírná.

Britská větev diskontu Aldi přestane používat záklopky pro vína jejich privátních značek uzavřených korkem. Odhadují, že tím ušetří 38 tun obalového materiálu ročně (+ samozřejmě sníží náklady) a nikomu záklopka chybět nebude. Drtivá většina vín zakoupených v řetězcích, ale upřímně i ve vinotékách, je zkonzumována do pár hodin od nákupu. A ani v nich u prodejce se od lahvování nijak dlouho neohřejí. Takže ta záklopka upřímně žádnou zásadní funkci, krom zvyku a že to hezky vypadá, nemá…

Komentáře používají Disqus