V polovině dubna se koná DERWE WEINFEST 2025, přehlídka německých a rakouských vín jednoho z mých oblíbených dovozců. Objevit by se měla i relativní novinka v jejich sortimentu, vinařství Paul Achs (web). Biodynamické vinařství, certifikované od roku 2006, z burgenlandského Golsu se specializuje na červená vína, bílá (suchá, sladká i macerovaná, pokud ochutnat jedno jejich bílé pak určitě Chardonnay ze starých keřů) u nich tvoří asi desetinu produkce. Ještě v roce 1991, kdy Paul do rodinného vinařství nastoupil, přitom dominovala vína bílá. Jejich hlavní síla je nyní ale v odrůdě Frankovka, ta z vinice Altenberg patří pravidelně k nejlépe hodnoceným rakouským, a potažmo Pinot Noir, nakolik dělají i výtečný Zweigelt. Aktuálně pracují na 27 hektarech roztříštěných do 40+ jednotlivých poloh. Typicky na jílu, s větším či menším podílem mušlového vápence. Hrozny sběr jen ruční a selekce ve vinici a následně i ve vinařství. Kvasí samozřejmě spontánně a obvykle v nerezu, školení probíhá nejčastěji v klasických 225l barrique sudech různých stáří, ale i sudech většího objemu (až po nějakých 3400 litrů). Žádná exotika. Stylistika je (v kontextu červených z Burgenlandu) spíše „lehčí a elegantnější“ než nějak vyloženě nabušené efektní kousky, byť i takové se sem tam najdou.
V posledních pár měsících jsem několikrát otevřel základní Blaufränkisch Heideboden 2023. Školeno v mixu starých barrique a velkých sudů, uloženo v burgundské lahvi pod šroubem. Lehce tmavší rubínová barva. Tmavší červená peckovinová ovocnost, višně, něco kořenitosti, tuha a živočišná linka. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté s moc pěknou kyselinou, višňové, svíravost a lehká mandlička v dochuti. Výborně pitelné, zábavná, veskrze chutná Frankovka. Třístovková záležitost. Svědčí tomu rozdýchat alespoň hodinku.
Na ochutnávce jsem vyzkoušel pár dalších vín. Třeba Blaufränkisch Edelgrund 2022, zde jsme na vinicích čistě u Golsu a se zhruba rokem školení ve starších barrique sudech. Voňavější, spíše červené ovoce, otevřenější, sladší ovocnost. Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé, slušná délka. Solidní kousek. Pořádný krok dál ovšem byla Blaufränkisch Ungerberg 2021, z konkrétní polohy u Golsu, mírného jižního až jihozápadního hlinito-písčitého svahu s vysokým obsahem vápence a také docela dost oxidy železa. Delší macerace, okolo měsíce. Opět především starší barrique sudy, ale část i nových, a zrání 20+ měsíců. Pěkná rubínová barva. Vrstevnatější, komplexní aromatika, červené peckoviny a lesní ovoce, linka dřeva lehce směrem kokos, kořenitost a minerální tóny. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, vyvážené, strukturované, delší. Slaná linka v závěru. Seriózní, výtečná frankovka, která ještě potřebuje trochu času ale už teď je dost zábavná.
Bavil mne i základní Zweigelt 2023, čerstvý trochu reduktivní svěže červeně ovocný, šťavnatý, výborně pitelný. Zweigelt Alte Reben 2023 byl zřetelně tmavší, hlubší, s koncentrovanějším a tmavším ovocem. Hezky postavený, suchý, šťavnatý, svíravější a s výraznějším tříslem, slušná délka a pitelnost. Pěkné červené. Pannobile Reserve 2021 je ze 70 % Frankovka a zbylá část Zweigelt, školeno v barrique a 500l sudech (většina použité, menší část nové) skoro dva roky. Sladší efektnější ovocnost, dost směrem tmavší až lesní plody, výraznější sladší projev dřeva. Suché, šťavnaté, sladce ovocné, uhlazenější, docela dlouhé. Trochu „líbivější“, ale velmi slušné. Pinot noir Réserve „Selektion P“ 2022 je výběr ze zhruba pěti různých parcel s vyšším podílem vápence, školeno v barrique a 300l sudech zhruba rok a půl. Už pár let pravidelně přidává pár procent Pinotu Meunier. Červeně ovocně voňavé, peckoviny do třešní a višní, trochu teplejší/sladší projev, linka dřeva a kouře. Suché, slušně postavené, plnější, dobré kyseliny, trochu měkčí. Příjemný, výtečný kulatější Pinot Noir, ale u Frankovky jsem se našel víc :-)