úterý 18. března 2025

Sumoll či nesumoll? Šumíme v Penedès

U klasických bublin z Penedès, ať už je to cava nebo některá z dalších apelací či spolků, v lahvi najdete nejčastěji odrůdy Xarel·lo, Macabeu (aka Viura) a Parellada. Pro rosé je to pak z lokálních Trepat. Samozřejmě se objevují i odrůdy mezinárodní jako Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha či Monastrell. Před epidemií fyloxery se ale v Katalánsku pěstovalo odrůd mnohem více, nejméně 150, a některé z nich zažívají určitou renesanci. Je to rozhodně Xarel·lo Vermell, narůžovělá mutace odrůdy se silnější slupkou, pozdně dozrávající a udržující si vyšší kyseliny. A to se teď dost hodí. Druhou odrůdou, na kterou někteří vinaři začínají sázet, je Sumoll…

Tahle modrá odrůda, dříve rozšířená také třeba v okolí Jerezu, je dnes jen na pár stovkách hektarů v Katalánsku a pod jménem Vijariego Negro také na Kanárských ostrovech (El Hierro a Tenerife). Je to odrůda docela plodná, s velkými hrozny (ale existující tři hlavní varianty, které se dost liší velikostí a tvarem bobulí a charakterem, ve vinících jsou vedle sebe a ruční sběr a selekce jsou dost důležité), pozdně dozrávající a udržující si vysoké kyseliny. Dává většinou světlejší, šťavnatá, červeně ovocná a herbálnější vína, často s florální linkou a trochu rustikálnějšího stylu. Pokud se použije do bublin, tak i ve velmi teplých koncentrovaných ročnících umí udržet určitou přísnost, tvrdost a strukturu, nerozblemcne se. A dobře zvládá také sucho. Vysoké kyseliny, nízké pH, struktura… to chcete. Odrůda není součástí DO Cava a v rámci DO Penedès je oficiálně povolená teprve od roku 2010, může být součástí bublin pod značkou Clàssic Penedès a stejně tak je plně podporována ve sdružení Corpinnat, klidně jako jednoodrůdové víno. Vína z téhle odrůdy jsou stále poněkud unikátní, ale k vidění čím dál častěji a to především u i jinak hodně zajímavých producentů. A mimochodem v Austrálii použili Sumoll ke šlechtění nových odrůd, suchu odolných a obecně jejich klimatu lépe přizpůsobených, a to především v kombinaci s Cabernetem Sauvignon (Tyrian, Cienna, Rubienne a Vermilion).

Masia Can Descregut (web) je hodně zajímavý producent bublin i nějakých těch tichých vín, odrůda Xarel·lo Vermell je jejich specialita a tak trochu ji „objevili“ pro ostatní, dnes pracují i se Sumollem. Něco málo už jsem tu o nich psal. A doma teď otevíral Fumissola 2019 Brut Nature, bubliny pod sdružením Corpinnat (rozepisoval jsem se o sdružení detailně, loni znovu z masterclass a brzy přidám info o nových členech a vývoji), kde název odkazuje ke katalánskému výrazu pro nízkou mlhu, která ráno zahaluje vinice. Je to tedy tak trochu „blanc de noirs“, z výsadeb teprve v roce 2012, samozřejmě certifikované bio. Ve směsi mírně převažuje Xarel·lo Vermell, obě odrůdy lisují společně a následně mošt nechávají spontánně kvasit a dva roky zrát na jemných kalech v nerezu. Do lahví na druhotnou fermentaci šlo až v říjnu 2021. Odstřeleno po třiceti měsících v květnu 2024. Bez dozáže, dolito stejným vínem. Během celého procesu nebylo sířeno, přirozeně je v tom celkové zhruba 10 mg/l.

Samotné víno má trochu tmavší žlutou barvu a solidní perlení menších bublinek. Aromaticky je to trochu netradiční a divočejší, ale čisté a veskrze zábavné. Pikantní, lehce oxidativní a bylinkové, zelené jablko a trocha citrusů, toast, decentní navinulost a kouř, minerální linka, dotyk zemitosti. Komplexní, zajímavé. Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé a štíhlejší, energické, s pěknou kyselinou, středně dlouhé. Charakterní bubliny, baví mne. Určitě nesedne zdaleka každému. Roční produkce zhruba 3000 lahví a vysolil jsem za to asi 20€. Nestěžuji si!

Komentáře používají Disqus