Zpět po intenzivním týdnu ve Francii. Zadařilo se mi zaběhat si ve vinicích, ale přeci jen to bylo více o degustování a debatách s vinaři. Tentokrát nás cesta zavedla – po krátké zastávce u hodně svérázného vinařství v Alsasku – do Chablis a okolních obcí, abychom následně přejeli do Champagne. Nejdříve do „detašovaného pracoviště“ Côte des Blancs v podobě malé unikátní obce Montgueux nedaleko Troyes a poté za vinařstvími v Côte des Bar. Tahle oblast měla minulý ročník opravdu náročný, u mnohých vinařů byla sklizeň nejmenší co pamatují a pohybovala se klidně někde v oblasti 0-15 hl/ha. Při deseti tisících keřích na hektar je to masakr. Objížděli jsme menší a/nebo bio vinaře, ale tentokrát to sundalo úplně všechny. Na vinice byl pro letošek docela smutný pohled, po loňsku se rozhodla herbicidem stříknout i spousta vinařů co jinak nechává trochu zazeleněno a těch pár zelených kousků bylo vždy místo, ve kterém jsme stáli s producenty oddanými čistšímu přístupu. Mám pár záběrů z dronu, něco jsem dával už na Instagram a postupně přihodím příspěvky i o dalších navštívených producentech, o něčem se určitě ale rozepíšu i tady.
Jako mnohokrát dříve bylo neskutečně podnětně poslouchat a sledovat různé přístupy k vinohradům, technice vedení ale i práci ve sklepě. Nebylo to vyloženě ode zdi ke zdi, ale nepřestává mne fascinovat – tuplem pokud máte ve sklenkách pokaždé čistá charakterní skvěle udělaná vína odrážející to čím a odkud jsou – jak rozdílný přístup mohou producenti mít. Jeden vinař zasíří až při dozáži a další vám řekne, že to je přesně ten moment, kdy už určitě ne. Jeden přísahá na nižší tlak v lahvi někde okolo 4.5 barů místo obvyklého, druhý má zase své důvody proč jet na spíše nadprůměrných 7 barů. O tématech ležení na kalech ve dřevě, batonáži a podobně ani nemluvě. Proběhla spousta zajímavých debat o myšině & spol., vzhledem k podmínkám vadě v oblasti dříve naprosto nevídané, která ale dnes začíná leckde vystrkovat ocásek a vinaře nutí čelit novým výzvám :-)
Než se dostanu k některým jednotlivým návštěvám blíže, tak snad jen jedna smutná zpráva. Před pěti dny zemřel ve věku 99 let, a po 77 sklizních ve vinařství, André Drappier. Naše návštěva v Urville tak přišla pro rodinu v hodně smutné době, zprávu jsme se dozvěděli až na místě, přesto se nám věnovali se vší péči a profesionalitou. Každopádně i tímto příspěvkem pozvedám sklenku na André Drappiera, skutečného inovátora a průkopníka opravdu kvalitních vín v Côte des Bar. Ať mu to tam nahoře hezky šumí!