O vinařství a vínech Cantine Benvenuto (Azienda agricola Benvenuto Giovanni Celeste, web, část sortimentu k nám vozí Kupmeto) jsem tu už článek měl, teď měl možnost si s vinařem projet jejich aktuální nabídku a novinky. Mare 2024 (60 % Zibbibo a k tomu Malvasia) je expresivnější, efektní, voňavá dobře postavená záležitost s fajn kyselinou a minerální linkou. Baví. Čisté Zibbibo 2024 o něco intenzivnější a kulatější, muškátově voňavé s lehce mýdlovou linkou, suché, čisté, efektní a docela dlouhé. Povedené. Orange Zibbibo 2024 se čtyřměsíční macerací ubírá na muškátových tónech a přidává na pomerančové kůře a citrusech obecně, je tam něco tříslo ale vlastně nijak moc, je to taková fajn „iniciační“ přístupná oranžáda. Bianco di Falco 2022 je znovu čisté Zibbibo s krátkou macerací ale zároveň i fermentací ve dřevě. Zlatavá barva, voňavé, komplexnější v projevu, složitější, florální, muškátové, citrusy do pomerančů, poměrně znatelné dřevo a linka vanilky. Suché, čisté, trocha tříslovin, strukturované, docela plné a dlouhé s minerálně-toastovým dozníváním. Hodně solidní kousek. Tenhle ročník je aktuální na trhu, je toho jen 1900 lahví.
Růžové Celeste 2024 je připraveno z odrůd Greco Nero, Calabrese a Magliocco Canino s jen krátkou macerací a čistě v nerezu. Je to taková ta voňavá jogurtovo-jahodová klasika, suchá a čistá s fajn kyselinou a pitelností. Terra 2024 je už červené z Magliocco Canino a Greco Nero, připravené jen v nerezu. Tmavší nafialovělá barva. Mladé, výraznější ve vůni, zralé červené ovoce, trochu reduktivně zaprděné a chce vzduch, linka lékořice. Suché, čisté, šťavnaté, fajn pití. Sughero Storto 2021 je novinka, jejich první bubliny udělané druhotnou fermentací v lahví, všechny procesy ručně včetně odstřelu kalů. Jde o čisté Zibbibo, nejdřív rok na jemných kalech v nerezu a pak dva roky druhotná fermentace v lahvi. Fajn vytrvalejší perlení. Voňavé, muškátová linka, trochu toast, trochu sušené peckoviny. Suché, šťavnaté, minerální linka, dobrá pitelnost a délka. Dost příjemný první pokus. Přemýšlím, jestli jsem už někdy měl čisté Zibbibo/Muscat d'Alexandrie udělané klasickou metodou a nic mne po pravdě nenapadá.